Det har inträffat en hel del olyckor runtom i landet i samband med att studenterna firar på flaken. Därför är kortegen kringgärdad av en hel del förberedelser och regler.

– Fordon och ungdomar som ska ha roligt är inte alltid en lyckad blandning. Men jag tycker att vi har styrt upp det bra i Linköping och vi har varit förskonade från olyckor, säger kommunens säkerhetssamordnare Daniel Karlsson.

Ekipagen måste köra en uppgjord rutt (se karta) och får hålla högst 20 kilometer i timmen. Föraren ska ha fyllt 21 och ha haft körkort i minst två år. Varje ekipage måste ha en ansvarig flakvärd, även denne minst 21 år gammal, som ansvarar för säkerheten. En av uppgifterna är att se till att det inte förekommer alkohol.

Artikelbild

– Alkohol är förbjudet på flaken. Det är ju en vanlig skoldag och de flesta har dessutom inte åldern inne. Kan vi få bort alkoholen är mycket vunnet, säkerhetsmässigt, säger Daniel Karlsson.

Det finns en lång lista med regler för hur räcken och annat ska vara beskaffade på flaken.

– Det fungerar bra, reglerna efterlevs bättre och bättre. Många förare återkommer år från år och är väldigt proffsiga och ansvarstagande.

Däremot finns inga regler om banderollerna.

– Budskapen på banderollerna är något som diskuteras varje år. Men det är upp till skolorna och det har skett en rejäl uppsträckning de senaste åren. Någonstans är det ju skolans varumärke det handlar om, säger Daniel Karlsson.