Kortegevägen är den vanliga – Storgatan, Västra vägen, Östgötagatan, Vasavägen, Järnvägsavenyn, Järnvägsgatan, Snickaregatan, Storgatan. Sammanlagt brukar det handla om ett 70-tal traktorsläp och lastbilsflak.

Polistillståndet för kortegen gäller mellan 10.30 och 14.00, men de första ekipagen kommer inte att rulla iväg förrän runt 11.30.

Tillståndet för studentflaken är ett undantag från lagen – normalt är det inte tillåtet att transportera passagerare på det här sättet. Men det gäller att uppfylla en rad regler. Till exempel är högsta tillåtna hastighet 20 kilometer i timmen, skyddsräckena ska vara minst 110 centimeter och en nykter flakvärd ska ansvara för ordningen.

Artikelbild

En av flakvärdarnas uppgifter är att se till att det inte förekommer alkohol på flaket.

– Jag tycker att studentkortegen har fungerat bra de senaste åren. Det ligger ett stort ansvar på förare och självklart på eleverna själva, kommenterar kommunens säkerhetsstrateg Daniel Karlsson.

Skolorna har lagt ner ett stort arbete på att slippa banderoller med kränkande budskap.

– Vi har haft en storsamling med skolorna då vi informerat om vikten av värdegrundsarbete och vad som gäller. Att man vill ha roliga och häftiga budskap har jag förståelse för. Men som klass ska man tänka på om det här är ett budskap som vi som klass verkligen står bakom. Upplever man som åskådare att det är något brottsligt i budskapet så är det upp till var och en att göra en polisanmälan, säger Daniel Karlsson.