Här kan man cykla i kapp med bilarna

Att cykla ska gå lika snabbt som att köra bil. Det är målet med cykellänken till Skäggetorp som invigs på torsdag.

Cykellänken Skäggetorp invigs på torsdag. Vår reporter Åke Alvin har provcyklat den tillsammans med kommunens projektledare Elna Hammarström.

Cykellänken Skäggetorp invigs på torsdag. Vår reporter Åke Alvin har provcyklat den tillsammans med kommunens projektledare Elna Hammarström.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköpings kommun2019-11-17 18:00

Tillsammans med kommunens projektledare Elna Hammarström ger vi oss ut på en provtur på den nya, breda cykelvägen som går mellan stadsbiblioteket och Skäggetorps centrum.

Redan efter ett kort stycke lyckas jag med konststycket att cykla fel. I stället för att svänga upp till vänster via Hjälmsätersgatan fortsätter jag rakt fram längs Bergsvägen.

– Ojdå. Här får vi nog sätta upp en extra skylt innan vi inviger, kommenterar Elna Hammarström.

Annars är det välskyltat, brett, slätt och en ren njutning att rulla fram på den nya cykellänken. Cyklister och fotgängare är tydligt åtskilda med en linje och det finns gott om plats för alla. Banan är 3 meter för cyklister och 1,8 för gående – utom på några sträckor längs Grenadjärgatan där hänsyn till kastanjeallén lett till avsmalningar.

Cykellänken till Skäggetorp följer den gamla, befintliga cykelvägen via Grenadjärgatan och genom Skäggetorp förbi Nygårdsskolan. Skillnaden är framför allt att den blivit bredare och bättre. Här finns också sittplatser, cykelpumpar och konstverk som ska göra cyklingen till en upplevelse. 

–  Vår tanke är att det ska gå lika fort att cykla mellan Skäggetorp och centrum som att köra bil. Vi vill ta upp matchen med bilismen och få fler att välja cykeln, säger Elna Hammarström.

Några stopp blir det ändå. På Hjälmsätersgatan får vi samsas om utrymmet med bilister som ska parkera och vid passagerna över Industrigatan och Nygårdsvägen får vi vänta vid rött ljus.

– Vi har gjort det så bra vi kunnat och lagt in detektorer i cykelbanan en bra bit från korsningarna så att cyklisterna ska få grönt så snabbt som möjligt, säger Elna.

Cykellänken invigs officiellt på torsdag 21 november kl 17–19. Det blir bland annat invigningstal utanför Nygårdsskolan kl 18, cykelparad och musik av Lithe Blås. Hela programmet finns på kommunens hemsida.

Den nybyggda sträckan från Skäggetorp till Abiskorondellen – där den möter cykellänken till Ryd som invigdes i fjol – har kostat 19,1 miljoner kronor, varav ett statligt bidrag täcker hälften.

Förutom att bygga cykellänken arbetar kommunen med att öka intresset för cykling i Skäggetorp, på liknande sätt som man har gjort i Ryd.

– Vi samverkar också med bland annat Stångåstaden om ett cykelkök. Det är en kollektiv gör-det-själv-verkstad och mötesplats som förhoppningsvis kan komma igång i samband med att cykellänken öppnar, säger miljösamordnare Sandra Viktor.

Cykellänken Skäggetorp har byggts i omgångar. Nu är hela sträckan klar att invigas.
Cykellänken Skäggetorp har byggts i omgångar. Nu är hela sträckan klar att invigas.
Karta: Skäggetorps centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!