Överallt i gräset sitter det människor på filtar och jackor i det varma vädret. För första gången i år får korna komma ut i naturen. De springer fram och tillbaka och stångas, betar, muar, blir matade av besökarna och tittar förvirrat på alla ansikten.

– Kosläppet känns jättebra, våra elever tycker att det här är så roligt, säger Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vretagymnasiet.

Järngården är Vretagymnasiets skoldjurbruk och det är främst elever från årskurs ett som är ansvariga för evenemanget.

Artikelbild

| Kosläpp. För första gången i år släpps korna ut i det fria.

Förutom kosläppet händer det mycket annat på gården. Besökarna får åka traktortaxi, en vagn som dras av en traktor, prova på käpphästhoppning, klappa kalvar och lära sig mer om gårdens maskiner och simulatorer.

– Det är kul att se alla glada barn och föräldrar, säger Jan Wretemark, driftledare för Järngården.

Järngården är en Arlagård och det delas ut mjölk och bullar överallt på gården. Arlas kosläpp sker på 56 gårdar mellan 22 april och 25 maj runt om i landet. En undersökning på uppdrag av Arla visar att hälften av alla föräldrar uppger att deras barn inte besökt en bondgård under det senaste året, men 8 av 10 önskar att de kunde vara mer i naturen med sina barn.

– Det är trist om man inte vet hur maten kommer till. Det blir allt färre som har kopplingar till jordbruket, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Artikelbild

| Viktigt. Elisabeth Bringer Hallberg och Jan Wretemark tycker det är viktigt för allmänheten att besöka gårdar som Järngården.

Därför försöker Vretagymnasiet och Järngården visa upp sin verksamhet för så många som möjligt. Barn i förskoleklass, lågstadiet och högstadiet har besökt gården under våren.

– Det är viktigt att visa att det finns möjligheter till arbete inom det här, säger Jan Wretemark.

Artikelbild

| Kor. Korna sprang fram och tllbaka under kosläppet.

Jan och Elisabeth uppskattar besökarna under dagen till 5000 personer.

– Det här är en positiv dag, vi får visa vad vi har och allmänheten tycker det är roligt, säger Jan Wretemark.