Sådana frågor kan man kanske få svar på och då också få möjlighet att lära sig mera om när årets Globala Linköping drar i gång på lördag.

Linköping är en av få kommuner i landet som är med i det här SIDA-samarbetet inom ramen för projektet Globala kommunen. Tanken är att få människor att intressera sig för den globala utvecklingen och samtidigt förstå hur det globala kan påverka det lokala och tvärtom.

I dag ser en del människor dystert på utvecklingen i världen. Men den dystra bilden är långt ifrån hela sanningen.

– Med de här veckorna vill vi förmedla att alla kan göra något. Det får inte bli för mörk för då orkar man inte, säger Nicklas Alsö, projektledare på Linköpings kommun.

Linköpings kommun har beslutat att arbeta mot de 17 globala målen som ingår i Agenda 2030 som i sig är en förändringsplan mot ett mera hållbart samhälle.

Arrangemangen sker på olika platser bland annat på stadsbiblioteket, på universitet och i Skäggetorp. På allt – utom en programpunkt – är det fritt inträde.

Exempel på programpunkter är: From Vallastaden with love; ett glokalt event där vi pratar om hållbarhet och jämlikhet. I Skäggetorp är det invigningsfest där intressanta östgötar pratar om hållbarhet och globala mål. På Stadsmissionens café handlar ett möte om hur illegala vapen i Sydamerika har förvandlats till knappar, klockor och smycken.

Hela programmet kan du se här.