I den klara septemberluften utanför Flygvapenmuseet har män, kvinnor och barn samlats en sista gång för säsongen. Alla med samma intresse – bilar. Variationen är stor. Bredvid en glänsande Mustang står en inte lika välskött Saab.

– Alla kör på sin grej. Vissa är väldigt välputsade. Andra, som min egen, är ruffigare och välanvänd, säger Tord Karlsson som äger en Ford F100 från 1959.

Sedan i maj har bilträffarna anordnats på torsdagar – varje vecka med ett nytt tema. Flest bilar kom då det var Ford Mustangvecka.

Artikelbild

| Frasse Fransson framför sin Ford Mustang.

– Vi hade 131 mustanger här. Jag tror det fanns bilar från alla generationer, säger arrangören Frasse Fransson.

Det är första året bilträffarna arrangeras vid Flygvapenmuseet. I många år ägde de rum i Nykvarnsparken. Men förra året var det stopp. Kommunen ansåg att träden i parken riskerade att ta skada av motortrafiken. Men Frasse Fransson ångrar inte den nya platsen. Han uppskattade sommarens besökare till 30 000. Det blev det tredubbla.

– Jag har alltid sagt att detta måste få växa av egen kraft. Och alla ska ha råd att vara med. En stekt med bröd ska max kosta 30 kronor, punkt.

Jörgen Sjöström märker stor skillnad i antalet bilintresserade jämfört med när han var yngre.

Artikelbild

| För Åsa Wallenberg och Jörgen Sjöström är bilintresset en livsstil. – Vi åker på bilträffar och Rockabillyfestivaler.

– Då var det en liten hög med raggare, och punkare som man var passade man inte in. I dag är intresset enormt.

Himlen skiftar färg och solen håller på att gå ned över årets sista bilträff. Men den biltokige behöver inte misströsta – 3 maj är bilträffarna tillbaka.