Budgetdebatten började redan klockan 09.30 på förmiddagen och framåt 16-tiden var stämningen fortfarande hjärtlig mellan debattörerna.

– Jag tycker att vi haft ett bra tonläge, som avgående kommunstyrelseordförande Kristina Edlund uttryckte det.

Sen blev det dags att rösta och efter det var all sämja som bortblåst.

Artikelbild

| Muharrem Demirok (C) väntar på sin tur i talarstolen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var upprörda och tyckte att Alliansen gått över gränsen för det tillåtna.

Lika upprörd var moderaten Niklas Borg som ska tillträda som kommunstyrelsens ordförande. Han var besviken på S, MP och V.

Bakgrunden är att det fanns fem förslag till budget som alla lades fram för omröstning, oppositionspartierna hade varsitt och Alliansen ett gemensamt. Vid omröstningen röstade alla på sina egna och därmed vann Alliansens – de har 39 av 79 mandat.

Så långt var alla ense, men därefter uppstod striden.

Artikelbild

| I ena hörnet av fullmäktigesalen samlas några av Socialdemokraterna för diskutera.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade nämligen lagt sex särskilda tilläggsyrkanden som de ville utsätta för omröstning i fullmäktige.

Alliansen ansåg att detta var helt orimligt eftersom förslagen kostar pengar och därför skulle spräcka den budget som just röstats igenom.

I sak handlade förslagen bland annat om att barn till arbetslösa ska ha rätt till 20 timmar i förskola, att alla barn mellan 6 och 12 år ska ha rätt till fritidshem och att kommunen i sina upphandlingar ska skriva in rätten till heltid.

Dessa yrkanden ledde till två omröstningar och båda slutade med att Alliansen vann trots att de inte har egen majoritet.

Avgörandet fälldes av att de åtta Sverigedemokraterna avstod från sin vågmästarroll genom att lägga ner sina röster.

Sverigedemokraternas gruppledare Klas Ahlberg förklarade efteråt att de vill hålla på ordningen att endast rösta på sin egen budget.

– Vi röstar bara på vårt eget budgetförslag och sen är det ju så att vi inte tycker att barn till arbetslösa ska behöva vara på dagis, säger Klas Ahlberg.

Moderaten Niklas Borg uttryckte efteråt att det var ohederligt av S, MP och V att skapa ett helt nytt budgetförslag alldeles i slutet av en lång dag.

– De lägger fram förslag som när jag räknade ihop det innebär ökade kostnader med drygt 200 miljoner kronor. Det här är inte seriöst, det gjorde de enbart för att demonstrera att vi styr i minoritet, säger han.

Kristina Edlund (S), Jessica Eek (V) och Rebecka Hovenberg (MP) var minst lika upprörda.

– Det här är ett bevis på att en minoritet försöker styra som om de vore en majoritet, vi har haft en princip om att man kan lägga tilläggsyrkanden när det gäller budgeten, det gjorde Alliansen själva 2014, sa Kristina Edlund efter debatten.

Den gången var det hon som styrde – men då i en majoritet – och då handlade yrkandet om att satsa 5,7 miljoner kronor på kvinnojouren.

– Men det här är också något som Sverigedemokraternas väljare bör få veta. I valrörelsen pratade SD om att jobba för de svaga i Linköping och här hade de en möjlighet att faktiskt få in ett antal yrkanden i budgeten som stärker de mest utsatta barnfamiljerna, fortsatte Kristina Edlund.

Bortsett från de hårda orden framåt kvällen så sammanfattade centerns Muharrem Demirok debatten på ett träffande sätt.

– Det här låter värre än vad det är, jag tror att vi är oense om 0,4 procent av budgeten.

Men det sa han tidigt på eftermiddagen innan osämjan fick fäste.