Hjort fastnade i lina – plågades i månader

Hjorten fastnade i en metallina i somras och har sen dess setts i Bestorp med både det ena och det andra i släptåg. Efter otaliga skottförsök har historien fått ett slut.

Hjortens ena klöv hade nästan skurits av och i repet fanns ett fällhorn i släptåg.

Hjortens ena klöv hade nästan skurits av och i repet fanns ett fällhorn i släptåg.

Foto: Håkan Hemäng

Bestorp2019-10-09 20:00

Den gamla hjorten har varit ett stort samtalsämne i Bestorp de senaste månaderna. I juni fick Håkan Hemäng uppdraget att försöka skjuta den för första gången – sen dess har jägare gjort ett tiotal försök utan att lyckas.

­– När vi har kommit för att skjuta så har det inte gått. Jag har själv stått och siktat på den och samtidigt haft hoppande barn på en studsmatta i bakgrunden, säger Håkan Hemäng.

I somras fastnade hjorten med hornen i en lina från en hage. Så småningom gled linan, som innehåller metall, ner runt ett framben. Många har sen sett hjorten gå med på både grenar och annat skräp i släptåg. Efter ett nytt samtal om att hjorten setts på onsdagsmorgonen så testade Håkan att spåra hjorten med hund.

– Efter en stund såg jag den i en slänt mot en kulle. Hjorten såg mig direkt och gick i sidled bakom en stor ek, han visste precis hur han skulle göra.

Håkan gick då en större sväng så att han kom runt djuret. Med stöd så kunde han skjuta trots att avståndet var långt. Skottet tog i halsen. Väl framme vid djuret kunde Håkan se att ett fällhorn från en annan hjort satt fast i linan och att repet nästan hade skurit av en av klövarna.

– Nu känns det ju bra, så många chanser som vi har haft.

Vad händer med hjorten nu?

– Den fick faktiskt de som bodde där. De hörde skottet och kom ut och sa att just den ätit upp nästan hela deras trädgård. Nu tyckte de att det skulle vara gott med hjortkött.

Den här gången tog Håkan Hemäng hjälp av sin hund i jakten – och det lyckades.
Den här gången tog Håkan Hemäng hjälp av sin hund i jakten – och det lyckades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!