Liberalerna i Linköping har under de senaste åren haft omsättning på politikerna i toppen. Strax före jul meddelade ett av deras nuvarande kommunalråd, Daniel Andersson, att han inte ställer upp för omval. Han höll ut nästan en hel mandatperiod.

Det verkar inte avskräcka Åsa Wennergren.

– Jag har suttit i kommunfullmäktige och i barn- och ungdomsnämnden, jag vet hur ärenden hanteras. Jag tycker själv att jag har ganska lång livserfarenhet och även en arbetslivserfarenhet när jag nu går in i det här.

Artikelbild

| Åsa Wennergren ställer upp i valet för Liberalerna. I valet 2014 var det Rebecka Gabrielsson som toppade valsedeln.

Hon är 58 år och det innebär att hon är äldst av toppnamnen i de åtta partier som finns representerade i fullmäktige. Hon har erfarenhet av politik, men hittills som fritidspolitiker. Det hon nu ger sig in i är rollen som yrkespolitiker.

– Som fritidspolitiker har man liten möjlighet att påverka så nu när jag fick frågan från partiet så kände jag att det var dags.

Frågan från valberedningen gällde om hon ville ställa upp. Därefter röstar partiets medlemmar och i den omröstningen fick Åsa Wennergren flest röster. Hennes namn står därmed överst på Liberalernas valsedel i Linköping.

– Det känns bra att få vara med och påverka och jag kan verkligen skolfrågor efter så lång tid. Jag tog lärarexamen 1987, men sen valde jag näringslivet i några år innan jag kände att det var dags att gå tillbaka till skolan.

Artikelbild

| Hon tvekade aldrig om partitillhörighet. Liberalerna är Åsa Wennergrens parti.

Hon började som gymnasielärare i samhällskunskap, historia och religion. Efter några år blev hon rektor och om valet går alldeles åt skogen för Liberalerna så fortsätter hon att vara rektor i höst.

Hennes väg in i politiken påbörjades ganska sent i livet. Hon var aldrig medlem i något ungdomsförbund, istället var det undervisningen som fick henne intresserad.

Artikelbild

| Åsa Wennergren och Per Olsson. Hon är den sista av åtta ­politiker som intervjuats inför höstens val till fullmäktige i Linköping.

– Jag har alltid haft ett intresse av politik och ju fler år jag undervisade på gymnasiet desto mer växte intresset. När man undervisar tar man ju med eleverna till kommunfullmäktige och valstugor och sånt.

År 2006 gick hon med i dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna.

Artikelbild

| Det är frågor som rör skolan som får henne att bli engagerad.

– Det handlar om ideologi, det handlar om hur jag ser på den enskilda människans möjligheter. När jag väl tog steget och gick med i ett parti så hade jag noga gått igenom vart jag stod.

Hon föddes i Örnsköldsvik, gick lärarutbildningen i Umeå och hamnade i Linköping eftersom två kursare hade åkt hit för att jobba.

Sen blev hon kvar.

Att ha erfarenhet från arbetslivet ser hon som en tillgång och just när det gäller saker som rör skolan har hon stor erfarenhet. Även den erfarenhet hon har som fritidspolitiker rör skolan, hon är ledamot i barn- och ungdomsnämnden sen 2008.

– Jag tror att det är bra att man har med sig en livserfarenhet in i politiken så att man förstår vad besluten innebär för medborgarna.

Just skolan är styrd av nationella beslut, det mesta avgörs av regering och riksdag. Det är dock fortfarande kommunerna som betalar för skolan, det är den enskilt största budgetposten när medborgarnas inbetalade skattepengar ska fördelas.

Där ser Åsa Wennergren en möjlighet att påverka och det handlar då om att ge mer resurser till dem som inte blir godkända i grundskolan.

– Elever som kommer från grundskolan och inte är godkända är svåra för gymnasieskolan att hjälpa.

Oavsett vilket parti som utropar sig till segrare efter valet i september så är det redan klart att ingen kommer att få egen majoritet i Linköpings kommunfullmäktige. Liberalerna var en del av Alliansen åren 2006 till 2014, men de är också en del av makten nu tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De har en viss vana vid att kompromissa och den linjen håller Åsa Wennergren fast vid.

– De som kan ställa upp på våra valfrågor kan vi samarbeta med. Om vi tar de största så vi kan tänka oss både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Däremot säger Liberalerna nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det handlar dels om ideologi, men det handlar också om deras lokala politik. De är svaga i lokala frågor.

Om hon hamnar i förhandlingar med något annat parti så finns det en fråga hon aldrig vill kompromissa bort, det handlar om Liberalernas kärna.

– Individen måste ha frihet att forma sitt eget liv, för oss bottnar allting i det. När jag pratar om skolan så handlar det om att individen måste ha ett fritt val. Detsamma gäller LSS, även den som har funktionshinder ska ha rätten att forma sitt eget liv. Kampen mot hedersvåld handlar också om frihet och kvalitet i äldrevården handlar om individens möjlighet att påverka sitt liv.

Åsa Wennergren säger nej till Sverigedemokraterna och efter lite funderade konstaterar hon att det skulle bli svårt att kompromissa även med Vänsterpartiet.

Nu hoppas hon på ett valresultat för Liberalerna i Linköping som är nästan tre gånger så stort som vid förra valet – om det blir så får Linköping en rektor som kommunalråd.