Visst studsar man lite över yrkestiteln – relationsfotograf. Men egentligen är det inte konstigt att Zandra har landat precis där.

Lusten att lära känna nya människor, och lusten att skapa, fick hon med modersmjölken. Hon är fjärde generationen fotograf i familjen.

Mormorsmor Signe var en av Sveriges första kvinnliga fotografer då hon tidigt 1900-tal och mopedburen förevigade människor i Bergslagen.

Artikelbild

| Kärleksfotograf. "Även om jag inte hör vad som sägs är det en gåva att få dela människors kärleksminnen", säger Zandra Erikshed.

Zandra fortsätter bara att förvalta sitt arv.

De yrkesmässiga ledorden är trygghet och glädje. Fokus, i såväl skrivandet som fotograferandet, är människan. Alltid människan.

– Jag gillar verkligen människor och jag tror att ett genuint intresse är en förutsättning för att kunna återspegla dem.

I ett längre perspektiv vill hon bidra till en ökad förståelse människor emellan, om våra olika bakgrunder och livsbetingelser.

Artikelbild

Som relationsfotograf har Zandra kombinerat tre ting som ligger henne varmt om hjärtat: människor, psykologi och fotografi.

Men relationsfotograf, vad är det egentligen?

Artikelbild

– Min teknik handlar inte främst om vackra bilder, utan om att fira kärleken. Genom skräddarsydda uppdrag och frågor får paret förmedla sina känslor till varann. Varför man en gång har valt - och fortsätter att välja varandra. Anledningar som lätt tappas bort, tas för givna och förändras över tid.

– Att påminnas om varför man älskar varandra i skratt, ord och beröring är mäktigt. Det kan både stärka och förvandla en relation. Om jag som fotograf kan hjälpa paren att känna sig trygga och bara ha ögon för varandra, har jag lyckats. Då blir vår timme en upplevelse av ett helt annat slag än när man gör annat ihop, som att gå på bio. Själva bilderna kan betraktas som en bonus, om än med evighetsvärde.

Artikelbild

Varför är det viktigt med bilder av kärlek och innerlighet?

– Om du har en kärleksbild på din vägg hemma så påminns du om anledningen till att du lever med din partner. Sådant drunknar lätt i vardagsrutiner, jobb och logistik. Bilden blir ett visuellt stöd som hjälper dig att minnas, den förstärker ”berättelsen om er” och frigör endorfiner.

Artikelbild

Hur blir man relationsfotograf?

– Jag har jobbat som fotograf i 10 år, men det är först under de senaste åren som jag har jag upptäckt "Moment design". Det är inte en fotostil utan en interaktionsteknik, en förening av estetiken i porträttfotografi och äkthet.

Artikelbild

Förklara!

– Ett bra porträtt handlar inte om hur människan ser ut, utan hur hon mår. Det är då äktheten kommer fram. Känner du dig trygg och glad, kommer bilden också att visa det.

Artikelbild

Kort efter att ni träffats ska ni ha en ganska intim stund tillsammans. Det låter svårt.

– Det är ett stort förtroende jag får och jag tar inte lätt på det. Lyhördhet är det viktigaste redskapet jag har vid sidan av kameran. Jag kan få en form av scenskräck före mötet. Men för att få dem att känna sig trygga och visa sina känslor utan att det blir konstlat, måste jag själv vara öppen och närvarande.

Artikelbild

Hur förbereder du dig själv?

– Eftersom jag är kristen så ber jag. Sedan brukar jag lyssna på musik som gör mig glad. Glad men ändå lugn.

Artikelbild

Du har höga krav på dig själv.

– Ja, men mitt mål är ju högt ställt. Med lyhördhet eftersträvar jag att få en bra relation att bli ännu bättre. Att paret ser varandra i ett nytt ljus. Men jag är ingen trollkonstnär och det är ingen enmansshow, vi gör det tillsammans. En del tycker att det låter läskigt, men egentligen behöver de bara vara öppna för att mötas. Det finns ingen nivå av närhet vi måste nå för att ”lyckas”, inget facit.

Artikelbild

Blir du berörd?

– Mycket. Jag både skrattar och gråter i princip vid varje sådant här fototillfälle, även om jag inte hör vad som sägs. Det en gåva att få dela människors kärleksminnen. En mäktig händelse som jag känner stor vördnad inför. Det blir så livsnära.

Artikelbild

Vad får du för respons?

– En del tycker att det är nästan som parterapi. Andra kan efteråt utbrista "vilken historia vi har tillsammans!" Ett annat par skrev "tack för att du påminde oss om vilken gåva vi är för varandra". Det gör mig ödmjuk att få bidra till sådant.

Jag har aldrig hört ordet, är du den enda relationsfotografen i världen?

– Ha ha. Vad jag vet är jag den enda som kallar mig för det och en av få som så medvetet fokuserar på relationerna mellan dem jag fotograferar.

Ofta tas bilderna i Bjärka-Säby. Zandra bor mitt i de vackraste kulisser av eklandskap, bokskogar, fårhagar och vatten.

Kan du leva på ditt jobb?

– Ja, men framförallt tror jag på tid framför pengar. Och på passion framför det lukrativa.