Det finns tre S-politiker som heter Edlund i efternamn, Göte, Elisabet och Kristina. De två första har varit Åtvidabergs kommun trogna, men Kristina Edlund flyttade tidigt till Linköping.

– Men då var det inte för politiken, då spelade jag volleyboll på hög nivå så mamma och pappa fick hjälpa mig att hyra en etta. Jag gick gymnasiet och tränade sex dagar i veckan och det gick inte att pendla.

Göte Edlund var hennes morfar.

Artikelbild

| Hon är ordförande i kommunstyrelsen, den politiska position med mest ansvar i en kommun och Kristina Edlund vill fortsätta i fyra år till.

Elisabet Edlund är hennes mamma, hon är idag ordförande för kommunstyrelsen i Åtvidaberg.

Kristina Edlund hade visserligen startat SSU i Åtvidaberg när hon gick i högstadiet, men i Linköping var det bara skola och volleyboll som gällde. Sen kom politiken tillbaka när hon lade ner volleybollkarriären.

Morfar fanns i bakgrunden, men vid den här tiden var inte mamma Elisabet politisk aktiv.

– Nej, mamma drev affär, inredningsbutiken Spegeln, när vi var barn. Pappa var polis, han är pensionär nu, men det var faktiskt jag som fick mamma att ge sig in i politiken.

Artikelbild

| Förra valet slutade med att S, MP och L bildade en koalition för att få till en majoritet.

Kristina Edlund gick omvårdnadsprogrammet på Birgittaskolan i Linköping i mitten av 90-talet. Sen utbildade hon sig till sjuksköterska och arbetade på Universitetssjukhuset. När hon 2010 blev politiker på heltid lämnade hon ett jobb som biträdande vårdenhetschef vid psykiatriska kliniken.

– Jag är tjänstledig och det är jätteskönt att tjänsten finns kvar. Jag trivdes jättebra som sjuksköterska, jag trivdes som chef och jag trivs jättebra som politiker. Jag kan absolut tänka mig att gå tillbaka och bli sjuksköterska eller chef på US igen.

Artikelbild

| Correns reporter Per Olsson och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund.

Hon ser det som en gedigen verklighetsförankring – det som politiker ibland beskylls för att sakna. Hon är också väl insatt i hur idrottsföreningarna skrapar ihop pengar till lagkassan.

Hon har sålt både kryddor och kläder till förmån för barnens idrottsförening.

Artikelbild

| "Jag kan absolut tänka mig att gå tillbaka och bli sjuksköterska", säger hon om sitt yrke.

– Alla vi politiker lever ju mitt i livet som alla andra. Jag har en gammal mormor, jag har två barn i skolan. Jag tycker nog att politikerna har en bra verklighetsförankring.

Möjligen har hon lite längre arbetsdagar än normalt. I kommunpolitiken är de flesta engagerade på sin fritid vilket gör att många saker avhandlas på kvällstid. Därför blir det ofta 14-timmars arbetsdag. För det får hon det arvode som samtliga politiska partier varit med och beslutat om.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping har 78 000 kronor i månaden.

Det är mer än en sjuksköterska, men mindre än de högst avlönade tjänstemännen i kommunen.

Just nu är det Kristina Edlund som har maktpositionen som kommunstyrelsens ordförande. Hon vill gärna fortsätta efter valet och konstaterar att det finns en tradition i Linköping av att forma koalitioner där Socialdemokraterna sneglar mot mitten.

Under åren har de regerat tillsammans med både Miljöpartiet, Vänstern, Centern och Liberalerna i Linköping. Socialdemokraterna har suttit vid makten i 19 av de 30 senaste åren.

Får Kristina Edlund bestämma kommer det att fortsätta. Hon är öppen för samarbete med nästan alla, Vänstern, Liberalerna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna.

Men hon säger nej till Sverigedemokraterna.

– Absolut nej. Vi står alldeles för långt ifrån varandra i politiken. Det är inte bara i migrations- och integrationsfrågor, det rör miljöfrågor, fackligt arbete, synen på kvinnor. Våra partier står väldigt långt ifrån varandra.

Moderaterna kan hon komma överens med i vissa frågor. Hon berömmer Paul Lindvall (M) men hon tror inte på en allians eller koalition.

– Det är bra för en kommun att ha två stora partier som är i opposition eller majoritet, säger hon.

Vid förra valet – 2014 – var det s-profilen Lena Micko som stod överst på valsedeln, men efter bara några månader fick hon jobbet som chef för Sveriges kommuner och landsting (SKL). För Kristina Edlund var det självklart att tacka ja när hon blev tillfrågad som efterträdare.

– Lena Micko har lärt mig väldigt mycket så när jag fick frågan kände jag mig väldigt redo.

Det var exempelvis Kristina Edlund som förhandlade fram den Koalition som nu styr Linköping. Hon är stolt över att den fortfarande håller ihop trots att de politiska frågorna som nu är aktuella inte ens fanns då.

– Vi fick ett tufft läge 2015 med flyktingvågen. Det stod inget om migration i vårt samverkansavtal med Liberalerna och Miljöpartiet, men trots det har vi kunnat ställa om i vår koalition och klarat av det.

De flesta frågorna till Kristina Edlund ger svar med många ord, men frågan om det blir en simhall i Linköping under de kommande fyra åren besvaras med ett ord.

– Ja.

Sen lägger hon till ”om Socialdemokraterna får styra”