Kvinnor som lever efter den islamska trosuppfattningen bär i många fall slöja och detta har Najwa Khummi tagit fasta på när hon nu utvidgar sin verksamhet på Hunnebergsgatan där hon sedan tidigare driver en skönhets- och frisersalong.

– Jag har många kvinnliga kunder som bär slöja och det har nästan alltid varit ett problem att ge dem den behandling de kommit hit för. Att ta av dem slöjan och klippa dem inför en man som sitter och väntar har varit helt otänkbart. Jag har löst det genom att hänga upp ett skynke eller göra det bakom en dörr, men det har varit svårt att göra det på ett värdigt och bra sätt, säger hon.

– Dessutom har det varit väldigt svårjobbat för mig.

Artikelbild

Najwa Khummi öppnar därför en särskild del, granne med den befintliga salongen på Hunnbergsgatan, där beslöjade kvinnor i lugn och ro kan slå sig ned och bli klippta.

– Det känns mer naturligt att arbeta på det här sättet. Och självklart också mer avkopplande för kvinnorna. Nu behöver de inte vara rädda för att någon ska se dem medan de sitter ned i frisörstolen och blir fina i håret.

Najwa har kunder från stora delar av Östergötland, berättar hon.

– Att gå till en frisör är ett problem för de flesta som bär slöja. Många förstår inte det, men jag har lyckats lösa det på ett sätt som ändå fungerar ganska bra. Nu ska det bli ännu bättre.

Najwa Khummi kom till Sverige och Linköping med sin familj, make och tre barn, från Irak för snart nio år sedan.

Nu driver de två frisersalonger i stan.

– Vi trivs jättebra och känner oss verkligen som hemma. Mycket jobb såklart, men samtidigt lugnt och tryggt.