Glöm slätstrukna psalmer och prydliga blusar. När Ulla Olsson kommer till Linköpings domkyrka blir det en helt annan stil som kanske kastar om sinnebilden av en traditionell kyrkomusiker. Ibland har hon tyllkjol, korsett och spetsvantar men under konserten i domkyrkan ska hon vara utklädd till prinsessan Leia från Star Wars.

– Med öronvärmarfrisyr, skojar Ulla Olsson och syftar på Leias kännetecknande håruppsättning.

– I Linköpings domkyrka kommer jag börja med ett medley som jag satt ihop för att ge en helhetsbild. Sedan blir det Imperial March, Cantina Band och Yoda med mera, fortsätter hon.

Artikelbild

| Ulla Olsson spelar goth, tv-spelsmusik och soundtracket från filmen Star Wars i Linköpings domkyrka.

Favoritlåten är Prinsessans Leias Theme.

– Den är så vacker och feminin, säger hon.

Ulla Olsson hoppas att allt från stammisar, som brukar besöka domkyrkans sommarkonserter, till Star Wars-fans kommer på konserten.

– Star Wars-fans kan ju vara i 40- och 50-årsåldern nu, för första filmerna kom ju ganska tidigt. Jag hoppas det blir ett blandat klientel med folk i olika åldrar, säger Ulla Olsson.

– Den är fantastisk pampig domkyrkan. Här skulle man också kunna spela musik från filmerna Sagan om ringen eller Arn, fortsätter hon.

Konserten i domkyrkan passar särskilt bra just denna vecka, då olika subkulturer tar över Linköping i samband med spel-, serie- och cosplayfestivalenNärCon.

– Jag tycker det är roligt med cosplay, men det är så mycket man ska sy och tillverka. Goth är en stil som jag hade och fortfarande har kvar ibland, men nu har jag med gått över till vintage. Jag inspireras av 50-talet med vida kjolar, säger Ulla Olsson som bor i Malmö sedan flera år.

– En gång spelade jag Star Wars-musik på ett dropin-bröllop i Malmö. Flera gifte sig och då hade någon önskat den, för jag hade den som valbar låt. Men det är roligare att spela på konsert, säger hon.

Utöver soundtracket från Star Wars brukar Ulla Olsson även spela goth- och tv-spelsmusik. Tidigare har hon släppt ett album med soundtrack från olika 8-bitarspel, som Zelda och Castlevania.

– Jag tycker musiken från de gamla 8-bitars tv-spelen är ganska kul. Orgeln är ett fantastiskt instrument som man nästan kan spela allt på. Det blir mer eller mindre bra beroende på vilken musik. Musik byggd på synthar, ljud och slagverk lämnar ingenting kvar om man spelar ensam, förklarar hon.