LÄS MER: Domstolen stoppar Kallentoft-filmen

Nu har förvaltningsrätten slagit fast att det bryter mot lagen. Trots det bakslaget vill Kristina Edlund fortfarande se en filmsatsning.

– Jag beklagar förvaltningsrättens beslut, vi har hela tiden trott att det här skulle ha positiva effekter för näringslivet i Linköping, men också som marknadsföring av vår kommun. Även förvaltningsdomstolen skriver att det finns näringslivsfrämjande effekter av en filmatisering i Linköping.

Jo, de nämner sådana effekter, men slår ändå fast att det här inte följer lagen. Du tycker inte att det är pinsamt att bryta mot kommunallagen?

– Nej, jag tänker att våra jurister får läsa och analysera domen. Vår ingång var att det här skulle ge positiva effekter för Linköping, nu måste vi ha några dagar för att analysera domen, säger Kristina Edlund.

Hon mötte motstånd i den här frågan från hela oppositionen, men möjligen var Christian Gustavsson (M) först med att kritisera idén. Han har inte ändrat uppfattning och tycker att domen är bra.

– Det är inte så förvånande att förvaltningsrätten kom till det beslut man gjorde och förhoppningsvis har nu koalitionen (S,MP,L) lärt sig en läxa. Jag tror att den här filmatiseringen blir av ändå, men den kommer att bli det på kommersiella grunder utan skattepengar, säger han.

Förvaltningsrättens dom är på totalt nio sidor. Tre av dessa sammanfattar vad Linköpingsbon Gustav Sandberg anför – det var han som överklagade beslutet. Tre sidor sammanfattar kommunens inställning. Rättens bedömning av ärendet ryms på lite drygt en A4-sida.

Även Region Östergötland har beslutat att sponsra filmen, men det beslutet var ingen som överklagade.