Djurrättsgruppen ville in på slakteriet

Djurrättsgruppen Slakteriinspektionen krävde under onsdagen att få dokumentera verksamheten på HK Scan i Linköping.

Martin Smedjeback är en av medlemmarna i Slakteriinspektionen.

Martin Smedjeback är en av medlemmarna i Slakteriinspektionen.

Foto: Susanne Hasselqvist, Fredrik Palmqvist

Linköpings kommun2019-11-13 10:25

Det var under onsdagen som medlemmarna i Slakteriinspektionen tänkte göra ett försök att komma in på HK Scans anläggning på Tornbyvägen.

Om företagsledningen inte skulle öppna upp dörrarna planerade aktivisterna att försöka stoppa eller störa delar av verksamheten, meddelade gruppen i ett pressmeddelande.

– Vi gör det i vår strävan att försöka öka folks medvetande om vad som händer på landets olika slakterier. Det är ett massivt dödande av djur. Och ingen utanför grindarna vet egentligen hur det går till, sa Martin Smedjeback, en av aktivisterna i Slakteriinspektionen, innan aktionen startade.

Enligt ett pressmeddelande skrev Slakteriinspektionen till HK Scan i oktober och bad om att få komma in och filma och fota på slakteriet i Linköping för att ge allmänheten en inblick i företagets verksamhet. Koncernen avslog begäran och nu gjorde alltså gruppen ett aktivt försök att ta sig in på anläggningen.

– Vi kommer att samlas utanför huvudentrén där vi ställer frågan om vi kommer att bli insläppta. Blir vi inte det tänker vi agera på något sätt. Det kan inte uteslutas att vi försöker stoppa transporterna till och från slakteriet, sa Martin Smedjeback, väl medveten om att ett sådant agerande kan leda till rättsliga åtgärder och ett efterspel som slutar med en prövning i domstol.

Anser ni inte att slakteriet följer den lagstiftning som finns kring verksamheten?

– Det är svårt för oss att veta om slakteriet följer lagstiftningen eftersom vi nekas insyn i verksamheten, säger Martin Smedjeback och tillägger: 

– Vi tycker att det är fel att bedriva slakteriverksamhet även om man nu skulle följa lagstiftningen till punkt och pricka.

Presstalespersonen, Thomas Agnevik, hos polisen sa att de var förberedda på att något kunde hända ute vid slakteriet i Tornby.

– Det är inte första gången det sker någon slags aktion mot slakteriet. Vi försöker föra en dialog med de inblandade parterna, sa Agnevik innan aktionen drog igång. 

När vi når Martin Smedjeback senare på onsdagen berättar han att aktionen gick lugnt till och att de inte lyckades komma i kontakt med Scan. 

I ett mejl kommenterar HK Scans kommunikationsdirektör, Ylva Swenzén, onsdagens aktion:

– Det är Livsmedelsverket som övervakar djurskyddet i vår verksamhet och säkerställer att lagar och regler följs.

Karta: HKScan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!