Hans handel med bilar avslöjades av Corren i början av april i år. Luciano Petersen hade, tillsammans med sin bror, satt i system att sälja bilar där mätarställningen backats.

En affär kunde ge runt 40 000 kronor i vinst.

Avslöjandet av hans verksamhet sammanföll av en slump med att polisen bedrev spaning mot honom på grund av annan brottslighet. När han nu döms blir det därför en samlad dom som rör flera olika brott.

Artikelbild

| Dömd. Luciano Petersen tillsammans med två häktesvakter.

Hovrätten dömer honom sammanlagt till ett år och fyra månader i fängelse. Eftersom rätten gör bedömningen att han kommer att fortsätta begå brott så måste han dessutom stanna i häktet tills han kan placeras på anstalt. Han har suttit häktad sen han greps i april.

Av hovrättens dom kan man utläsa att fyra månader av straffet delas ut som straff för bilbedrägerierna – resten rör andra brott.

När det gäller bilbedrägerierna går hovrätten helt och hållet på åklagarens linje. Luciano Petersen hävdade under förhöret i tingsrätten att han inte känt till att mätarställningarna var ändrade. Det vittnesmålet tror inte hovrätten på ens för ett ögonblick.

Två bilbedrägerier ingår i domen. Den man som köpte en VW Passat av 2011 års modell tilldöms ett skadestånd på 60 000 kronor. Bilen var en före detta taxi som köpts i Halmstad för 62 000 kronor. Efter att mätaren backats sålde Luciano Petersen den för 105 000 kronor.

Det andra offret var en man från Östersund som köpt en Volvo V70 av 2011 års modell. Han tilldöms ett skadestånd på 30 000 kronor. Det är dock ytterst oklart om dessa skadestånd kommer att betalas eftersom Luciano Petersen redan är hårt skuldsatt.