”En humleodlares bekännelser - en guidning mellan hopp och förtvivlan, geni och galenskap” är en guidad tur som lockade en nyfiken skara till gården Kalvsved Södergård i Ydre, där Elina Forsell och Tobias Helmin bor och verkar med sin humleodling.

Det var på 50-talet som den sista kommersiella odlingen i landet lades ner men nu börjar intresset för svensk humle öka igen. Förståelsen för ekologiskt lokalt framtagna råvaror har vuxit och mikrobryggerierna har efterfrågat svensk humle. Men det visar sig inte vara lätt att börja odla en "ny" gröda i Sverige, det finns varken anpassade växter, maskiner eller tydlig praxis för hur det ska gå till, vilket besökarna roat tog till sig, samtidigt som en hel del goda förslag gavs tillbaks. Satsningen började redan 2014 med att förbereda vallen och nu kan man alltså se hur plantorna börjar slingra sig upp för vajersystemet på 7.5 meter som byggdes i våras.

-Med den här högsommarvåren vet vi inte riktigt när vi kan skörda kottarna. De brukar mogna runt september/ oktober, säger Tobias Hemlin.

Artikelbild

| Sofie Rääf

På gården står även en isärmonterad humletröska, ett vidunder byggd 1965 och direktimporterad från Bayern för att förenkla plockningen av kottarna.