"Är helvetet fyrkantigt, husse?", frågar Stäfan Knorrbusier, tyggrisen som sitter på Henriks högerhand. Det är en retorisk fråga, det tycker han att det är.

– Stäfan är maskoten för Arkitekturupproret. Tanken från början var att åka runt i Sverige och fota modernistiska lådor. Men jag märkte att folk orkar inte se oändligt med gräsliga skokartonger. Därför ville jag sätta något i förgrunden, det blev Stäfan, säger Henrik Algotsson.

Arkitektupproret är en folkrörelse som drog igång 2014 på Facebook. De värnar om subjektivt vacker och flerfacetterad byggnation, helst i klassisk modernism. Bågar, spiror, valv och spröjsade fönster, samt hänsyn till det befintliga kulturarvet. Om det behöver byggas nytt vill man inte att det ska vara pastischer på kantig 60-tals arkitektur, skokartonger. Linköping är inte helt skonat från det. Algotsson utnämner området vid Åhlénshuset som fulast i stan

Artikelbild

| Fult. Fyrkantsexperten Stäfan Knorrbusier älskar inte arktiekturen vid Åhléns.

– Det är fyrkantiga hus och platta tak. Man har försökt rädda Åhlénshuset men frågan är om det inte blev ännu fulare. Det ser ut som om två finlandsfärjor har plöjt upp från Stångån och lagt sig på varandra.

Varför blir det fyrkantiga hus?

– Först på grund av rivningsåren på 30-talet då massor av gamla hus försvann. Senare kom bilinvasionen som hostade upp parkeringshus och Domusbutiker. Sen tror jag det beror på arkitekturutbildningen. Det ställs för få krav på konstnärligt kunnande och man har fastnat i det modernistiska. Modernismen ska representera samtiden men vår samtid blir som vi vill att den ska se ut.

Han vet hur han vill att den ska se ut. Han visar på Centralpalatset vid Stora torget och Jonn O Nilsons äldre stenbyggnad bredvid. Vidare ner mot Resecentrum, vid slutet av Repslagargatan, där står det två stora stenhus.

– Nu, nu blir det bra. Nyrenässansens nyrenässans. Pilastrarna där uppe, och stenansiktena som tittar ner. Och oj, vilken port. Bättre än så här blir det inte, säger han.

Bättre på andra ställen blir det dock, tycker andra. Enligt en aktuell tävling på Arkitektupprorets Facebooksida gäller det att rösta fram Sveriges vackraste städer. Två östgötska finns bland topp 20, Vadstena och Norrköping. Linköping däremot är nedgrävt på plats 34.

– Det är synd. Som helhet är Linköping en väldigt vacker stad. Det finns något vackert överallt bara man letar.