Förslaget togs fram av regeringen i februari. I utskottet som behandlar förslaget sitter östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S).
– Det finns vissa telefonförsäljningsbolag som är väldigt snabba och övertygande i sin beskrivning av produkten vilket gör att många konsumenter känner sig lurade och inte vet vad det är man har köpt. Och många säger ja utan att veta vad det innebär.
Han fortsätter:
– Tanken med skriftlighetskravet är att människor ska få en möjlighet att tänka igenom köpet man gör.
Förslaget har starkt stöd i riksdagen och Löfstrand bedömer chanserna att det röstas igenom som goda.
– Som alltid finns det olika uppfattningar om vissa detaljer men propositionen som helhet har en majoritet.
Finns det några nackdelar med lagen?– Vissa branscher har uttryckt oro, försäkringsbranschen och tidningsbranschen till exempel. Vi har i så stor utsträckning som möjligt försökt att ta hänsyn till den oron. Man skulle till exempel kunna lösa skriftligheten snabbt och smidigt med bank-id om det skulle behövas.
Kommer branscherna vara redo till 1 september då den eventuellt börjar gälla?– Det är den utmaningen som kommer nu. Många har redan förberett sig på att lagen kommer och börjat ställa om.
Avslutningsvis säger Löfstrand att lagen kan innebära att företag vars affärsidé är att luras kan bli lidande.
– Men i grund och botten tycker jag att det är viktigare att människor ska kunna köpa produkter som de faktiskt vill ha och inte luras på något som de inte behöver.