Företaget som grundades i Linköping under tidigt 80-tal har vuxit till ett globalt storföretag med 3 300 anställda som omsätter över fyra miljarder kronor. Fortfarande bedriver IFS verksamhet i Linköping med ungefär 300 anställda på sitt kontor i Science park Mjärdevi. Företaget arbetar med att utveckla, sälja och installera affärssystem i form av programvara till ett antal branscher. Däribland flyg- och försvar där Saab i Linköping är en stor kund. IFS jobbar även mycket i energisektorn med till exempel vatten och kärnkraft samt servicesektorn.

Företaget som sedan ett och ett halvt år tillbaka ägs av det svenskbaserade riskkapitalbolaget EQT har det senaste året förvärvat företag från både Finland och Kanada. Nu förstärker man ytterligare genom att

förvärva två företag från Storbritannien. Fredrik vom Hofe, vice vd med ansvar för affärsutveckling, förklarar varför.

Artikelbild

| Innehavare. Sedan ett och ett halvt år tillbaka ägs IFS av det svenskbaserade riskkapitalbolaget EQT.

– Våra kunder jobbar aktivt med att digitalisera sina verksamheter. För det behövs programvara som hjälper kunderna att förändra affärsmodellerna och effektivisera processerna. Det är en typ av kompetens som vi vill förstärka vilket vi gör med förvärven av de här två företagen.

De två företagen som har köpts upp av IFS är mplsystems Limited och Field Service Management Limited. Förvärven innebär att IFS förstärks med ny programvara och personal. Storleken på affären väljer man att inte avslöja.

– Framför allt av konkurrensskäl vill vi hålla de korten för oss själva. Men det handlar om 33 nya medarbetare från mplsystems och 6 nya medarbetare från Field Service Management, säger Fredrik vom Hofe.

Linköpingsföretaget är i världstoppen inom det som kallas fältservice. Med det här köpet vill man nu stärka positionen som en av marknadsledarna.

Artikelbild

| Innehavare. Sedan ett och ett halvt år tillbaka ägs IFS av det svenskbaserade riskkapitalbolaget EQT.

– Man kan se det som ett offensivt sätt att försvara en marknadsposition. Vi har gjort förvärv ungefär var sjätte månad och vi kommer fortsätta i hög takt eftersom vi vill växa.

Trots att IFS numera jobbar på en global marknad finns fortfarande en stark förankring till Linköping, där man en gång startade. Utöver kontoret för produktutveckling sker även försäljning och konsultarbete för den nordiska marknaden här. Hit tar man många internationella kunder från städer som Singapore och München.

– De brukar uppskatta att se den här lite mindre staden med sin egen speciella karaktär. Linköping är fortfarande lite av hjärtat i verksamheten, säger Fredrik vom Hofe.