Ingenstans är tanken så fri som på bibliotek

Sedan millennieskiftet har ungefär vart fjärde bibliotek stängts i Sverige. Ja, så sorglig är utvecklingen i vår demokrati.

"Det finaste pris man kan få i vår värld",  sa Karin Nielsen Lundin och kollegorna Christina Holmén Hägerdal, Lina Nässén och Anna Danielsson när Alléskolan fick utmärkelsen "Årets skolbibliotek".

"Det finaste pris man kan få i vår värld", sa Karin Nielsen Lundin och kollegorna Christina Holmén Hägerdal, Lina Nässén och Anna Danielsson när Alléskolan fick utmärkelsen "Årets skolbibliotek".

Foto: Lotta Willsäter

Krönika2019-10-26 10:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det ljuset läste jag en solskenshistoria i Corren förra onsdagen. ”Invånarna får tycka till om bibblan” löd rubriken på en mindre text på sidan A4. Där berättade Linnea Saxtrup Hermansson, verksamhetschef på Linköpings stadsbibliotek, att de letar lokal för att återöppna biblioteket i Ryd. 

Det var i mars i år det integrerade skol- och folkbiblioteket på Rydsskolan stängde och vi var många som då befarade att det skulle bli en i raden av permanenta stängningar runt om i landet.

Antalet fysiska besök på Sveriges bibliotek minskar visserligen, minus 4,1 procent i Östergötland förra året jämfört med året innan, och antalet fysiska utlåningar minskar, minus 6,3 procent i Östergötland, men att stänga bibliotek är verkligen att ge upp.

Att dessutom göra det i ett redan utsatt område vore direkt oansvarigt.

Vår demokrati måste värnas varje dag, vi ser i Polen och Turkiet hur snabbt en motsatt utveckling kan gå, och då är biblioteken en av grundpelarna.

Ingenstans är tanken så fri som på ett bibliotek. Vilken hylla vi går till, vilken bok, tidskrift eller tidning vi greppar, begränsas bara av vår egen fantasi.

Ett samhälle som vill styra sin befolkning, som vill ta makten över dess tankar, börjar alltid med att ta kontroll över den fria pressen och bibliotekens utbud.

I en demokrati däremot, där går vi hand i hand, den fria pressen och biblioteken, för att hålla er medborgare upplysta och fria i tanken.

Det är därför varje stängt bibliotek är ett nederlag för demokratin. Under 2018 stängdes 45 bibliotek i Sverige. 45 svåra nederlag för demokratin Sverige.

Jag har alltid älskat bibliotek. Från de unga skolåren, då jag och mina nördiga kompisar tillbringade rasterna på skolbiblioteket, till gymnasieåren och senare också tiden som småbarnsförälder. Ska jag välja en favoritplats utanför hemmet så blir det utan tvekan vårt underbara Stifts- och landsbibliotek i Linköping.

Biblioteken har alltid gett mig lugn och inspiration. Aldrig är jag så lugn och så lässugen som när jag lämnar ett bibliotek.

De senaste åren har dock mycket av biblioteksdebatten handlat om oroligheter. Fackförbundet DIK:s undersökning om social oro, hot och våld på biblioteken visar att andelen anställda som upplevt social oro på folkbiblioteken de senaste två åren stigit till hela 93 procent. 

Var femte bibliotekarie har under de senaste två åren bytt eller funderat på att byta jobb.

Lösningen på detta är självklart inte att stänga biblioteken eller att utestänga hela grupper. Lösningen är, precis som när det är oroligt i övriga samhället, att skapa ett skyddsnät som gör biblioteken trygga.

Biblioteken, inte minst skolbiblioteken, har en nyckelroll i att upprätthålla läsningen i samhället. Statens medieråds rapport ”Ungar & medier 2019” visar att andelen 13-18-åringar som läser böcker eller tidningar varje dag under 2018 sjönk till historiskt låga 11 procent. En halvering jämfört med 2012 då siffran var 23 procent. 

Samma undersökning visar att ungdomars användande av dator och mobil skjutit i höjden. Bland 13-16-åringar uppger 72 procent att de använder internet mer än tre timmar per dag. 2010 var den siffran 29 procent.

Alarmerande siffror, inte minst för demokratin. Oupplysta medborgare som fjärmar sig från fakta, historia och opinion är förstås de som är lättast för makten att styra och manipulera.

I väntan på ett nytt bibliotek i Ryd kan vi glädjas åt att vi har Sveriges bästa skolbibliotek i vårt område. I september tilldelades Alléskolan i Åtvidaberg utmärkelsen ”Årets skolbibliotek” för ”en väl strukturerad och integrerad verksamhet som är tydligt kopplad till målen i läroplanen”. 

Correns reporter Lotta Willsäter var på plats när skolan firade priset och eleverna öste lovord över sitt bibliotek:

– Man får alltid hjälp att få förslag på bra böcker. Man vill gå hit för att det är så mysigt, sa åttondeklassaren Wilma Björk som också berättade att hon är med i en bokklubb på skolbiblioteket.

– Det finns alltid något att göra här, sa Martina Lindh i klass 6C och berättade hur hon och några kompisar startat ett projekt för att tipsa andra skolor om bra böcker.

Våren 2017 gjorde jag ett reportage på Alléskolan och det slog mig då hur många elever som gick till skolbiblioteket på rasten. En del letade böcker, andra läste tidskrifter. Det var verkligen upplyftande att se.

Grattis Alléskolan!

Christer Kustvik
Christer Kustvik