Inte brottsligt att slå taxichaufför

Den 59-årige mannen slog en taxichaufför flera gånger. Men nu frias han av tingsrätten eftersom han befann sig i en inbillad nödsituation.

En 59-årig man slog en taxichaufför flera gånger. Men han frias trots detta för misshandel.

En 59-årig man slog en taxichaufför flera gånger. Men han frias trots detta för misshandel.

Foto: TT/Arkivbild

Linköpings kommun2019-10-22 11:00

Den 17 augusti i fjol insåg 59-åringen att han behövde vård för sina psykiska problem. Han beställde en taxi som förde honom till akutmottagningen på Universitetssjukhuset. 59-åringen satt tyst under resan men väl framme vid sjukhuset förändrades hans humör och han utbrast: "Nu ska då få din jävel."

Plötsligt – och helt utan rationell anledning – började 59-åringen att slå taxichauffören i ansiktet och på kroppen. 

Chauffören lyckades ta sig ut ur bilen. Men 59-åringen gick åter till angrepp. Han svingade ett slag som missade – och tappade balansen och ramlade till marken. Chauffören kunde med hjälp av ett vittne hålla fast mannen i väntan på att polis skulle komma till platsen.

59-åringen åtalades för våld mot tjänsteman. Under rättegången erkände han att han utdelade fyra eller fem slag med öppen hand. Han förklarade sitt beteende med att han led av vanföreställningar till följd av rösthallucinationer. Rösterna uppmanade 59-åringen att slå chauffören annars skulle något hemskt hända alla runt omkring. 

Linköpings tingsrätt menar att 59-åringen begick gärningen under inflytande av en allvarlig psykisk störning och anser att han befann sig i en inbillad nödsituation. Ur 59-åringens perspektiv var det inte oförsvarligt att utdela de slag som han gjorde. 

59-åringen frikänns och han behöver inte heller betala de 7 000 kronor i skadestånd som taxichauffören hade begärt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!