Vi träffar Niclas Angerborn på Jippi Kulturproduktioners kontor i Trädgårdsföreningen. Jag tänker på hans roller i farser och humoristiska pjäser med mycket fart och fläkt.

Privat är han lugn, pratar med låg röst och blir inte stressad när telefonen ringer mitt i intervjun. Det är något med dialekten som får mig att misstänka att han inte är från Linköping. Han berättar att han är född och uppvuxen i Malmö.

- Mamma och pappa hälsade på i helgen och då pratade vi om att ingen är förvånad över att jag blev skådespelare. Jag gillade att klä ut mig och underhålla redan som barn. Det stod mellan skådespelare och veterinär, men när jag insåg att en veterinär jobbar med sjuka djur så blev det skådespeleriet.

Artikelbild

På gymnasiet gick han samhällsvetenskaplig linje, och det var där han kom i kontakt med skådespelandet i organiserad form. Intresset tog ordentlig fart och när han slutade skolan sökte han till en teaterlinje i Arvika, och kom in. I Värmland träffade han kvinnan som numera är hans fru. De flyttade till Stockholm, men trivdes inte. De testade att bo i Malmö, men kom sommaren 1989 till Östergötland och Linköping.

- Det var min fru som ville plugga och då blev det Linköping. Vi hade nog aldrig för avsikt att stanna, men med två små barn som kom in i livet här, så har vi valt att bo kvar.

Under de första åren i Linköping låg skådespeleriet på is. Den ekonomiska tryggheten var viktig då de båda barnen var små och Niclas tog arbeten som personlig assistent och bussförare, men efter fem år blev suget efter scenen för stort. Han sökte en roll på Arbis och fick den. Där träffade han Lasse Olofsson och de beslutade att inleda ett samarbete och båda sa upp sig från sina arbeten. Håkan Bäck anslöt till duon och 1999 bildade trion "Jippi Kulturproduktioner".

Uppsättningar i Gamla Linköping
Artikelbild

- Det började med att vi fick en fråga från kommunen om att göra en föreställning kring barnkonventionen. Vi tackade ja, och gjorde säkert 150 föreställningar.

Under åren har Jippi producerat flera nyårsföreställningar, farser och revyer. Välkända och uppskattade är uppsättningarna i Gamla Linköping på somrarna.

Artikelbild

Hela verksamheten går runt på biljettintäkter, så det är inget man blir rik av, men rik på upplevelser blir han. Mötet med publiken beskriver han som en kick man blir beroende av.

- Du ställs inför en grupp människor som har förväntningar på att vi ska göra ett bra jobb. Att agera och prestera för att uppfylla deras förväntan, det är utmaningen med det här jobbet, säger han.

Artikelbild
Inte anonym i stan

Rollerna har varit många och skiftande. Han hittar sin inspiration hos vänner och bekanta, men ingen behöver vara rädd för att han medvetet iakttar deras kroppsspråk i jakt på nya karaktärsdrag. Riktigt så nördig är han inte säger han.

Artikelbild

Efter att i snart femton år ha underhållit Linköpingsborna så har han kommit att bli ett känt ansikte på stan. Många kommer fram och pratar lite. Det är möten som Niclas uppskattar, men han känner samtidigt att det kan vara skönt att inte vara rikskänd.

- Här kan du inte vara anonym, vill man det så får man åka till en annan stad, säger han och ler lite underfundigt.

Inom kort fyller han 42 år, och han har inga planer på att förändra sin tillvaro - han lever sin dröm.

Niclas Angerborn är en av Östergötlands roligaste skådespelare. Med ett decenium av roliga roller inom revy och fars är Niclas en framgångsrik och kritikerrosad skådespelare.

Som ett av Jippi Kulturproduktioners tre ben medverkar Niclas till att ge Linköping "roliga gubbar" på löpande bana. Som den godhjärtade person han är så är han värd att bli Årets Linköpingsbo.