Reglerna har varit enkla: hon har inte fått köpa någonting, med undantag från mat, hygienartiklar och gåvor till andra. Men beslutet var inte enkelt.

– Jag har alltid tyckt det är roligt att shoppa, speciellt kläder. Därför var jag osäker på om jag skulle klara det, säger sjuksköterskan Kerstin Åkesson, 26, som

bara har några dagar kvar på sitt köpfria år.

Artikelbild

| Mål. Kerstin Åkesson blir glad om hon kan inspirera någon till att konsumera mindre. – Det var lättare än väntat!

Beslutet togs efter att hon började tänka på hur mycket tid som går åt till att gå på stan, och hur mycket fokus det tar från annat viktigt.

– Jag började känna en bitter eftersmak varje gång jag shoppade. Och så blev jag nyfiken på vem jag skulle bli utan konsumtion, som i dag handlar mycket om identitet. Det är en befrielse att slippa ta ställning till om den där tröjan verkligen 'är jag', säger hon och visar mig julgranen som fått hemgjort pyssel i år.

Hon har fått mycket positiv respons, men också provocerat en del, vilket var meningen. Hon vill att vi diskuterar konsumtion mer, och vill gärna inspirera andra till att handla mindre.

– Samhällets ekonomi går ut på att konsumera, så visst har några ställt sig frågande till mitt beslut. Det har blivit många diskussioner. Om hela världen skulle leva som vi gör i Sverige, krävs det tre jordklot. Det går ju inte.

Artikelbild

| Tips. Lappa, laga och låna är Kerstin Åkessons bästa tips för att konsumera mindre.

Hon erkänner att hon har haft tre återfall under året. En fantastisk julkrubba på resan till Israel som hon inte kunde motstå, en byrå köpt på Myrorna för 300 kronor och en Iphoneladdare.

– Laddaren var knepig. Först efterlyste jag en på Facebook, och lånade av mina kollegor när jag var på jobbet. Men efter att jag slarvade bort min kompis laddare, var jag tvungen att köpa en ny.

Artikelbild

Men förutom de snedstegen tycker Kerstin att det har varit förvånansvärt enkelt.

– Laga dina saker! Gå till skomakaren med dina skor istället för att köpa nya. Och låna kläder och prylar av andra. Naturskyddsföreningen ordnade klädbytardagar, det var kul! Då fick man något nytt i garderoben.

Vad längtar du efter att få köpa?

– Bara fåniga grejer, egentligen. Trådlösa hörlurar, nya löparkläder. Och ett nytt mobilskal, säger hon och håller upp ett rejält slitet skal.

Men du kommer inte rusa till affärerna första januari?

– Nej, jag kommer nog att sluta köpa något på impuls. En kompis föreslog att jag skulle handla för alla pengar jag sparat, men det skulle vara lite motsägelsefullt. Jag hoppas ju att det har hänt någonting med mig under det här året.