– Jag skulle röntgas men får åka hem igen, berättade Arne Roth från Kisa när Corren mötte honom i anslutning till den ena cafeterian. Han satt i en fåtölj med ytterkläderna på och väntade på att bli upphämtad av sin son.

– Det känns lite tjurigt att behöva komma tillbaka. Det är jobbigt när man måste be om hjälp för att kunna ta sig hit.

Arne Roth var en av flera personer som uppmärksammade strömavbrotten under förmiddagen.

Artikelbild

| Lars-Gunnar Arnesson, chef för den regionala sjukvårdsledningen, höll i fredagens informationsmöte på US.

– Jag satt utanför röntgenrummet när det blev mörkt. Jag fick ta trapporna ner när jag skulle gå ut för hissarna hade stannat och man såg bara sjukhusets markörer i golvet.

Enligt Thomas Blomberg som jobbar med ombyggnationen på sjukhuset blev det "kolsvart" i lokalerna vid cirka sex tillfällen.

– Ljuset tändes och slocknade flera gånger.

Hisstekniker från företaget Otis gick runt i korridorerna med uppgift att försöka ta reda på om det fanns människor kvar i några hissar.

Artikelbild

| LINKÃPING 20130111 Fredagens strömavbrott pÃ¥ US i Linköping betecknades som en âallvarlig händelseâ. Inte bara inlagda patienter drabbades av tillbudet. En del patienter som kommit för att undersökas fick vänta om igen. Bilden: Patienten Arne Roth. Bild Jeppe Gustafsson

– Jag har hjälpt en pappa och ett barn ut, berättar Fredrik Öjersson på väg mot en ny våning.

Däremellan verkade situationen vara stabil och människor rörde sig i en strid ström i korridorerna, till- och ifrån olika besök. En del vågade sig in i hissarna, även om de flesta verkade föredra trapporna.

Information om vad som orsakat strömavbrottet verkade till en början bristfällig på sjukhuset.

– Vi saknar det men har kallats till ett möte, sade vårdenhetschef Maritha Claesson på akuten vid kvart över elvatiden. Det här är ingen bra känsla, men vi försöker att vara lugna och ta hand om situationen och patienterna är de som verkar mest lugna.

Inte heller personalen i receptionen, vars telefoner och datorer slogs ut flera gånger, eller de anställda på caféet Mekka-baren hade några uppgifter att dela med sig av till sina kunder.

– Strömavbrotten har skapat oro bland gästerna. Vi har inte fått någon information utan avvaktat att någon ska ta kontakt med oss, sade verksamhetens chef Jeanette Lanemo.

Först vid 11.30-tiden kallades verksamhetschefer och andra ansvariga till ett gemensamt krismöte om hur sjukhuset påverkats av strömavbrottet och hur planerade åtgärder ska vidtas resten av dagen.