I slutet av september tillkännagav det amerikanska flygvapnet att man vill beställa 351 exemplar av skolflygplanet T–X till en kostnad av 81 miljarder kronor. Flygplanet har utvecklats gemensamt av Saab och den amerikanska flygjätten Boeing.

Finansanalytiker uppskattade att ordervärdet för Saabs del uppgår till 25 miljarder kronor. Som jämförelse kan nämnas att Brasiliens köp av 36 Gripenplan är värd cirka 30 miljarder kronor.

– Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet, sade Saabs vd, Håkan Buskhe i en kommentar.

Artikelbild

| Det nya skolflygplanet, T-X, kommer huvudsakligen att tillverkas i USA.

Sedan tillkännagivandet har Saab och Boeing hållit en tämligen låg profil. Anledningen är att konkurrenter som Lockheed Martin och Leonardo haft möjlighet att begära överprövning i ett försök att förmå det amerikanska flygvapnet att ompröva beslutet. På torsdagskvällen uppgav dock tidskriften Defense News att varken Lockheed Martin eller Leonardo har för avsikt att begära överprövning. Defense News uppger att företrädare för de bägge företagen har klargjort att de inte tänker protestera mot att Saab och Boeing får beställningen.