Inför årets julfirande har Ica tillsammans med Kantar Sifo genomfört en rikstäckande undersökning av Sveriges minst älskade julmat.

I Östergötland nobbas klassiker som lutfisk och dopp i grytan.

En annan gammal höjdare, grisfötter, går heller inte hem i stugorna.

Artikelbild

| Margareta Ström nobbar lutfisk på jubordet. Hennes favoriter är istället skinka, äppelmos och rökt lax.

– Folks matvanor har förändrats. Inte ens en traditionsbunden helg som jul kan stå emot de trender som slagit igenom, säger Johan Vanselius, butikschef på Ica Maxi i Linköping.

Vegetariskt är det som många efterfrågar.

Ekologiskt och lokalproducerat är också viktigt, tycker konsumenterna.

– Men visst, köttbullar, skinka och prinskorv står sig fortfarande, konstaterar Vanslius som också lyfter fram risgrynsgröt som en stor favorit.

Artikelbild

| Åke Svensson vill gärna ha skinka och Janssons frestelse på julbordet . Sillsallad hör dock inte till favoriterna.

En självklarhet på julbordet som sillsallad säljer som smör fram till den 24 december.

Men bara dagen efter tvärdör intresset.

Artikelbild

| Lena Appleby gillar hemgjord julkorv. Samtidigt säger hon nej till dopp i grytan, grisfötter och lutfisk.

– De burkar vi har kvar i butiken blir stående hur länge som helst. Vi blir inte av med dem, säger Johan Vanselius och småskrattar.