Det var omkring klockan 15.40 på måndagen som polisen fick larm om att det utbrutit skottlossning i Berga centrum. Polisen hittade en skottskadad man på platsen och han fördes till sjukhus för vård.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är enligt flera av varandra oberoende källor, sedan tidigare känd av polisen och har enligt samma källor kopplingar till det så kallade Bergagänget – en kriminell gruppering med bas i stadsdelen Berga.

Mannen opererades akut på måndagen och hans tillstånd uppgavs, i en bulletin från Region Östergötland, vara allvarligt men stabilt. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

Artikelbild

| På måndagseftermiddagen blev en man i 35-årsåldern skjuten i Berga centrum.

Kommissarie Daniel Axelson, chef för enheten för grova brott i Linköping, säger att den skadade mannen är känd av polisen sedan tidigare.

– Vi hoppas kunna hålla ett förhör med honom snart, säger Axelsson.

Utreder polisen eventuella gängkopplingar?

– Givetvis är det något som vi tittar på i det kartläggningsarbete som nu pågår. Men jag vill inte gå in på vilka grupperingar vi tittar på. Det rör sig ofta om ganska löst sammansatta nätverk, säger Daniel Axelsson, som vädjar till eventuella vittnen att ge sig till känna.

Artikelbild

| Polisens kriminaltekniker säkrade bevis på brottsplatsen.

Redan under måndagen höll polisen ett stort antal förhör med personer som kan kasta ljus över det inträffade. Det gjordes även en kriminalteknisk undersökning på platsen. Daniel Axelson vill dock inte gå in på vilka fynd som gjorts.

– Men vi har slagit fast att det rör sig om en skottlossning.

Enligt vittnesuppgifter sågs två personer springa från platsen efter skottlossningen. Polisen vill dock inte slå fast hur många gärningsmän som var inblandade – detta för att inte påverka vittnen.

Personer som är insatta i Linköpings gängproblematik befarar att måndagens händelse ska leda till att den konflikt som länge pågått mellan kriminella gäng i Linköping ska blossa upp igen. Under senare tid har läget beskrivits som tämligen lugnt. Under 2017 inträffade dock en rad händelser som kopplas till konflikten mellan Bergagänget och personer med koppling till X-teams – ett supportergäng till den kriminella mc-klubben Bandidos. X-teams har, enligt våra källor, anhängare i bland annat Skäggetorp.

Den 26 augusti 2017 utbröt skottlossning på Fogdegatan i Skäggetorp. En man i 25-årsåldern hittades svårt skadad. Sju män greps – men ingen av dem kunde dömas.

Den 15 augusti samma år utbröt skottlossning i närheten av Berga centrum. Enligt redaktionens källor var det en ledargestalt i Bergagänget som blev beskjuten – dock utan att träffas. På platsen hittade polisen tre tomhylsor.

Natten till den 11 april 2017 kastades en skarp handgranat in på en balkong i Ekholmen. Sprinten till handgranaten hade dragits ut – men tillfälligheter gjorde att den inte exploderade. Tre personer befann sig i lägenheten.

Den 29 mars samma år skedde en misstänkt skottlossning i Berga. Vittnen uppgav att de sett personer med vapen. Endast några dagar tidigare, under natten till den 26 mars, knivhöggs en man med kopplingar till Bandidos i centrala Linköping. Fyra män med kopplingar till Bergagänget greps. Samtliga försattes dock senare på fri fot.

Maktkampen mellan Bergagänget och anhängare till X-teams tog sig våldsamma uttryck efter att det kriminella gänget Black Cobra, upphört att verka i Linköping.