Christina Ståhl tröttnade på att gå förbi tiggarna och känna sig lika frustrerad varje gång. De har blivit så många och man kan inte ge pengar till alla. Men det kändes samtidigt inte bra att bara gå förbi.

– Jag ville göra något större, något mera. Jag ville skapa något som visar att jag ställer upp för tiggarna, även om jag inte ger dem något i koppen varje gång, berättar Christina Ståhl.

Hon fick idén att skapa en kampanjknapp som visar att man gett ett bidrag till Hjärta till Hjärtas verksamhet för att hjälpa tiggarna i deras hemländer. När hon kontaktade Hjärta till Hjärta dröjde det inte länge förrän hjälporganisationens direktor, Anders Holmefur, nappade på kroken.

Artikelbild

– Christina är en engagerad människa som samtidigt tänker kreativt. Så vi började utveckla hennes knappidé tillsammans, berättar han.

Resultatet blev en knapp med texten "Jag ställer upp! Gör du?". Knappen har ett dubbelt budskap. Den som bär knappen gör det för att visa att hen har bidragit med minst 100 kronor till Hjärta till Hjärtas verksamhet i Rumänien.

– Men knappen är också ett ställningstagande för tiggarna, mot främlingsfientlighet, säger Anders Holmefur.

I går började Christina Ståhl och Hjärta till Hjärta dela ut lådor med knappar och informationslappar till affärer i Linköping. Meningen är att människor ska ta en knapp och sedan betala in en summa till Hjärta till Hjärta när de kommit hem.

Artikelbild

– Det har ärligt talat gått lite trögt att dela ut dem, många affärer och gallerior säger nej. De enda som har nappat direkt är Claes Ohlson, säger Christina.

Man kan beställa knappar på Hjärta till Hjärtas hemsida.

Artikelbild

– Men vi vill också att det ska finnas lådor med knappar i affärer och på arbetsplatser. Det är bara att höra av sig så kommer vi, fortsätter hon.

För några veckor sedan var Corren i Rumänien för att berätta om det stora projekt för att hjälpa fattiga människor i deras hembyar som Hjärta till Hjärta har startat. Projektet har fyra inriktningar: Utbildning, hälsovård, möjligheter till försörjning och juridiskt stöd så att de fattiga kan få äganderätt till sina bostäder.

– Jag hoppas verkligen att kampanjen tar fart så att vi får in mycket pengar. Målet är att människor inte ska behöva åka hit och tigga, säger Christina Ståhl.