"Kan föreställa mig dessa föräldrars oro"

Hur löser vi gåtan bakom diabetes typ 1? Genom mer forskning. Det sade kronprinsessan Victoria när hon besökte Linköping under torsdagen.

Kronprinsessan Victoria besökte Linköping under torsdagen. I bakgrunden landshövding Carl Fredrik Graf.

Kronprinsessan Victoria besökte Linköping under torsdagen. I bakgrunden landshövding Carl Fredrik Graf.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-17 17:00

I år firar Barndiabetesfonden 30 år. Det uppmärksammades med en vetenskaplig kongress som inleddes med ett tal av kronprinsessan. När Victoria anlände till Ryttargårdskyrkan på torsdagen möttes hon, inte bara av kamerablixtar och en polispatrull, utan även av 9-åriga Wilma Albertsson som rest från Dalarna. Wilma räckte över en blombukett och en av de dalahästar som hon säljer till förmån för Barndiabetesfonden. Hittills har Wilma fått in 400 000 kronor. 

– Har du fått ledigt från skolan för att komma hit? Vilken ära för mig, sade kronprinsessan Victoria och tog Wilma i hand. 

Kronprinsessan Victoria blev Barndiabetesfondens beskyddare 1993 när hon själv bara var 16 år. Det innebär att hon, enligt Barndiabetesfonden, inte bara spridit berömmelse över stiftelsen utan även gett legitimitet till Barndiabetesfonden som en nationell och viktig fond.

– Genom fonden har jag haft möjligheten att följa utmaningarna inom forskningen kring diabetes typ 1. Det har varit fascinerande – men också frustrerande. Så många barn drabbas, och vi vet fortfarande inte varför. Vi vet heller inte varför Sverige och Finland är de mest drabbade länderna i världen, sade kronprinsessan Victoria i sitt inledningstal, som hon höll på engelska. 

Kronprinsessan Victoria pratade även om diabetessjuka barns utsatta position, och menade att samhället i allmänhet, och lärare i synnerhet, behöver lära sig mer om diabetes. 

– Tre av fyra barn med diabetes får ingen hjälp i skolan med att hantera sin sjukdom. På egen hand förväntas dessa barn ta ansvar för en extremt komplicerad behandling av en livshotande sjukdom. Jag kan bara föreställa mig dessa föräldrars oro, sade kronprinsessan Victoria.

I samband med jubileet lanserades även blå knuten – som kan liknas vid rosa bandet som finns för att uppmärksamma bröstcancer. Blå knuten ska fungera som en symbol för att höja medvetenheten kring typ 1-diabetes och behovet av mer forskning. På Johnny Ludvigssons, professor i pediatrik vid Liu och överläkare vid Barn- och kvinnocentrum vid US, kavaj är den blå knuten fastnålad. Johnny Ludvigsson grundade Barndiabetesfonden 1989. 

– Vi kan fortfarande inte förebygga diabetes typ 1 och vi kan inte bota den. Det är på tiden att vi löser gåtan bakom sjukdomen. Det är dags att vi löser knuten, sade han. 

Kronprinsessan Victoria höll i invigningstalet av Barndiabetesfondens 30 års jubileum.
Kronprinsessan Victoria höll i invigningstalet av Barndiabetesfondens 30 års jubileum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!