På onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt (V) att Vänsterpartiet säger ja till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Samtidigt kräver partiet att Löfvenregeringen inte går fram med de förslag om fri hyressättning i nybyggnation eller försämrad arbetsrätt som ingår i den överenskommelse som gjorts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Vänsterpartiet har gjort det bästa i en riktigt kass situation, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping, om Sjöstedts besked.

Men hon är orolig för vänsterns förtroende och ställning i politiken. För att rädda vänsterns tillit måste Jonas Sjöstedt hålla sitt löfte kring att sätta stopp för marknadshyror och inskränkt arbetsrätt, menar Jessica Eek.

– Svensk vänsters framtid hänger på att vår riksdagsgrupp gör vad de kan för att reda ut de här fyra åren på ett rimligt sätt.

Jessica Eek tror att många vänsterpartister helst hade sett ett extraval.

– Men det är bara att inse att risken för en högerregering stöd av S var större än chansen för ett extraval om Löfven inte släppts fram som statsminister.

Hade V ökat i ett extraval?

– Ja, det tror jag. Vi är mindre bekymrade av ett extraval än vad väljarkåren är. Jag tror att ett extraval hade varit viktigt för framförallt socialdemokratiska väljare som då hade kunnat ta ställning till om det här verkligen är en politik som man vill ha.

Hade V kunnat yrka på ett extraval utan att bli anklagade för att inte ta ansvar för landet, och slösa med skattemedel?

– Ja, men nej. Vänsterpartistiska väljare hade förstått argumentationen men partiet hade fått stå för att ett nytt val kostar mycket. Pedagogiskt så hade det blivit en labyrint att ta sig igenom. Men Jonas var tydlig i dag med att hade extraval funnits som ett reellt alternativ så hade vi inte varit rädda för den vägen.

Hur har de här dagarna påverkat Sjöstedts förtroende?

– Jag tror att alla som hoppats på att V skulle rösta nej till Löfven initialt är missnöjda. Jag tror och hoppas innerligt att Jonas visar att det var ett bra val att släppa fram Löfven. Men jag tror absolut att det kan bli en intern förtroendekris i partiet. Gemene man tycker nog att dagens besked är bättre än vad gemene vänsterpartist tycker.