"Tänk dig en plats där du kan vara dig själv. Eller skapa dig själv". Så står det på hemsidan för Närcon sommar 2017. Och skapa sig själv, det är precis vad Sabina Kronholm håller på att göra.

– Jag väljer oftast karaktären för att jag hittar någonting som jag kan utstråla, eller för att det blir en utmaning, säger hon.

Den 27-30 juli är det dags för Närcon på Linköpings universitet, och Sabina Kronholm är snart klar med sin dräkt.

Artikelbild

| Hårt jobb. I månader har Sabina Kronholm sytt dräkten inför Närcon.

– Oftast gör jag två dräkter per konvent, men i år fick budgeten säga nej, det blev bara en. Jackan är det svåraste, vänster sida är större än höger, säger Sabina Kronholm.

I år ska hon vara Roy Mustand från Full metal alchemist. Att tillverka dräkten har kostat upp mot 2 000 kronor.

– Min dyraste dräkt kostade 4 400 kronor. Men jag tänker inte så mycket på kostnaderna, jag köper sakerna lite då och då.

Närcon, som förr låg i Närke, därav namnet, lockar upp mot 10 000 personer till Linköping för att delta i tävlingar, paneler, föreläsningar och mycket annat.

Artikelbild

| Timmar. Sabina Kronholm lägger ner ungefär 200 timmar på en kostym.

– Alla kommer till den här samlingspunkten och det blir jättemycket tjohej i fem dagar, säger Sabina Kronholm.

Sabina kom till Linköping för två år sedan för att studera hantverk på Linköpings universitet. Hantverket är även det hon gillar mest med cosplay.

Artikelbild

| Hemma. Oftast sitter Sabina Kronholm i köket när hon syr sina dräkter.

– Jag fastnade för cosplay när jag fick en möjlighet att utföra min kreativa sida. Jobba med mönster och speciella designer. Göra dräkten från skiss till färdig produkt. Skapandet är det bästa med cosplay, säger hon.

Men hon tycker också om konventen där man får möjlighet att visa upp sina skapelser och dela kunskap kring hantverket. Därför går hon både på Närcon sommar och vinter varje år, och hon håller alltid på med ett kostymprojekt.

Artikelbild

| Sy. Vissa delar syr Sabina Kronholm för hand.

– Man gör klart dräkten, går på konventet och sedan är det dags för nästa. Man kanske har en veckas vila precis efter konventet.

Dräkten hon ska bära nästa helg började hon med redan i januari, innan Närcon vinter. I snitt lägger Sabina 200 timmar på sina dräkter. I vintras bar Sabina en rosa kjol, en stav och långt hår. Tidigare har hon varit prinsessan Elsa från Frost. I år är hon en man och bär en så kallad chest binder som plattar till bröstet och skapar en mer manlig siluett. När jackan är färdigsydd och peruken friserad är hon redo för konventet.

Artikelbild

| Närcon. Snart är det dags för Närcon sommar 2017 och Sabina Kronholm är nästan klar med förberedelserna.

– Jag ser fram emot att träffa mina kära vänner. Cosplay är ett bra sätt att föra ihop människor och vi har alla det här intresset gemensamt.