Katedral går back efter hyrchefer och resor

Katedralskolan gör det största underskottet på flera år, med 2,5 miljoner. Inhyrda chefer efter vårens turbulens är en förklaring.

Katedralskolan får tre år på sig att åtgärda sitt minusresultat. Så är kommunens ekonomistyrningsregler för skolor som går back, förklarar bildningsnämndens ordförande.

Katedralskolan får tre år på sig att åtgärda sitt minusresultat. Så är kommunens ekonomistyrningsregler för skolor som går back, förklarar bildningsnämndens ordförande.

Foto: Ada Hultberg

Linköpings kommun2019-11-10 08:00

Hela bildningsnämnden, med ansvar för gymnasie- och vuxenutbildning, går i år med ett överskott på drygt 31 miljoner kronor enligt den senaste prognosen.

Hur 31 miljoner kronor kan ”bli över” förklaras främst med att kommunen budgeterat för mer vuxenutbildning än vad som verkligen behövts. Bildningsnämnden tänker nu skriva om sin internbudget så att pengarna kan användas i utbildningsverksamhet. Men inte till att betala Katedralskolans skuld – trots att den uppstått efter beslut högre upp i kommunen.

– Alla verksamheter måste bära sina egna kostnader, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Under åtta månader, sedan Katedralskolans enhetschef togs ur tjänst efter beslut av kommundirektör Paul Håkansson, har utbildningsförvaltningen hyrt konsulter för att jobba som enhetschef och administrativ chef/ekonom på skolan. Konsultköpen har hittills kostat cirka 2,1 miljoner kronor, enligt fakturor vi tagit del av. Den inhyrda enhetschefen och ekonomen arbetar kvar minst till årsskiftet och kan komma att kosta ytterligare cirka 250 000 kronor.

Enligt utbildningsförvaltningen blir den faktiska fördyringen nästan 600 000 kronor jämfört med om den tidigare enhetschefen och ekonomen fortsatt sina anställningar på skolan. Dock ska ytterligare drygt 250 000 kronor läggas till summan eftersom enhetschefen avlönades under den tid han var tagen ur tjänst.

Även Birgittaskolan beräknar ett minus med cirka 1,5 miljoner kronor eftersom för få elever sökt till gymnasieutbildningarna. Men varken Birgitta eller Katedral kan räkna med ekonomisk hjälp av överskottet på 31 miljoner. Skolorna får tre år på sig, enligt kommunens ekonomistyrningsregler, att spara och åtgärda minusresultaten.

Elever och personal på Katedralskolan kommer inte att drabbas av besparingen efter krisen, enligt Åsa Wennergren:

– Det handlar om att få administrativa rutiner på plats på skolan och det blir en besparing. Jag vet att det här inte kommer att påverka undervisning eller elever.

Men kan du vara säker på det? Det handlar om mycket pengar för en skola?

– Det kommer vi att ha dialog med skolan om, det är inget vi bara släpper. Men jag vet att man jobbar på det här nu.

En del av Katedralskolans underskott beror på att elevresor blivit dyrare, när skolan nu bokar resor via kommunens upphandlade resebyrå och betalar traktamenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!