Antalet elever i gymnasieåldern nådde en bottennotering läsåret 2014/2015. Sen dess har antalet elever ökat och så väntas det fortsätta de kommande tio åren. Lägg därtill att Katedralskolan är den mest populära gymnasieskolan i Linköping så har du förklaringen till varför kommunen letar lokaler.

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att godkänna en hyreskostnad på ungefär 2 miljoner kronor per år för att hyra fler lokaler. De byggnader som eleverna kommer att få tillgång till har senast varit uthyrda till Realgymnasiet som nu flyttat till Alkagatan. Botrygg fastigheter AB som äger fastigheten har därför letat efter en ny hyresgäst.

Den "nya" skolan har en yta på 1220 kvadratmeter vilket beräknas räcka till ytterligare 200 elever. Kommunen får tillgång till lokalerna i augusti och de ska innan dess renoveras och byggas om.

Artikelbild

| Här ska Katedralskolan växa. Botrygg hyr ut lokalerna på Platensgatan 28.

Det äldsta huset av tegelbyggnaderna på Platensgatan 28 byggdes 1912, flyglarna byggdes 1918 och 1936. Mannen som lät bygga hette Forslund och skapade under sin livstid en mindre koncern, där Stångebro vagnfabrik i husen på Platensgatan var en del.

Under 1990-talet låg dåvarande länsrätten i byggnaderna.