Det är andra gången som Katedralskolan har kommit så långt i prisnomineringen under de 23 åren som tävlingen genomförts. Lena Fågelberg, bibliotekarie på Katedralskolan, blev glad när hon hörde om nomineringen.

– Det är roligt, det visste jag inte om, säger hon.

I Katedralskolans egen film om biblioteket beskrivs platsen med orden: umgänge, samarbete, samtal, tyst djupläsning. Alla orden är kanske inte så självklara för beskrivningen av ett skolbibliotek. Men här passar de bra, enligt Lena Fågelberg. Det här biblioteket skapades av ett lärarrum från före första världskriget och där ska 110 anställda och drygt 1 100 elever samsas och samarbeta:

– På vår skola finns det inga uppehållsrum och inte så mycket utrymme där elever kan umgås. Umgänge ser vi som fri arena där vi kan stärka tillit, kunskap och vårt bibliotek är ett sådant ställe. Ett högkvalitativt bibliotek bidrar till kunskap och kan göra skillnad, säger Lena Fågelberg.

Pristagaren offentliggörs på Skolforum som hålls på Stockholmsmässan den 30 oktober. Och det är inte bara äran och hedersdiplom som vinnaren får, enligt Jenny Nilsson, Nationella skolbiblioteksgruppens sammankallande.

– Ett författarebesök ingår också i priset. Linköping är en bra skolbiblioteksstad, flera nominerade och vinnare har genom åren varit från Linköping, säger hon.

Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen, ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

De två andra som juryn har nominerat till utmärkelsen Årets skolbibliotek 2017 är Gymnasieskolan Spyken, Lunds kommun och Skolbibliotekarieteamet i Kävlinge kommun.