Det var den 18 juli som Selma smet iväg från husbilen och försvann. Paret Hult och Ekendahl hade bara planerat att stanna i Berg i en natt men utan Selma ville de inte lämna och till slut hade det gått 9 dagar innan de till slut var tvungna att bege sig hem till Höganäs i Skåne.

– Vi stannade så länge vi kunde. Det var hårt att lämna henne där uppe, säger Eva Hult.

Läs mer: Fast på semestern – Selma är borta.

Artikelbild

Kort efter att Selma hade försvunnit lades en efterlysning ut på Facebook och strax hade en kärngrupp med frivilliga letare bildats – "Selmas vänner". Tips strömmade in till kattägarna med iakttagelser.

– Vi var nere i Berlin en vecka efter att vi lämnat Berg. Då ringde en kvinna mig vid 23.55 och sa att hon trodde att hon fångat Selma, men det var fel katt.

För att locka in och fånga Selma användes fällor och en åtelkamera, en mörkerseende kamera som används vid jakt. I förra veckan fastnade en gråspräcklig figur på kameran och Eva Hult fick ett nytt samtal.

– Då kunde jag bekräfta att det var min Selma!

Artikelbild

| En av fällorna som användes vid letandet.

I söndags åkte hon och Christer upp mot Berg för att vara med och passa fällorna och hålla utkik. När de hade kommit till Jönköping ringde det i telefonen igen. Det var en av medlemmarna i Selmas vänner.

– Hon sa att hon hade en tjej. En husägare att sett en katt i sin trädgård och trott att det var Selma. Hon har blivit riktigt känd i Berg nu efter att vi satt upp lappar, tidningen har skrivit om henne och facebook-gruppen.

Väl framme i Berg fick Eva och Christer äntligen se sin katt igen – mager men glad.

– Jag har hela tiden trott att jag ska få igen henne. Folk har frågat om jag tror att hon lever och då har jag alltid sagt att det vet jag att hon gör. Och jag hade ju rätt, eller hur?

Selma är en innekatt och har aldrig tidigare varit själv utomhus. Att hon har lyckats överleva utomhus under så här lång tid tror Eva Hult beror på en hjälpsam hankatt vid namn Eskil.

– Han kallas "Kungen av Berg" och vi tror att han har hjälpt henne att jaga och akta sig för bilar och så. När Selma syntes i åtelkameran var Eskil med henne, så de två verkar ha slagit följe.

Selma hade en hel del fästingar på kroppen och feber och har behandlats med antibiotika. Men annars mår hon under omständigheterna bra – avslappnad, trygg och aldrig särskilt långt ifrån husse, matte och brorsan Gustav.

Kommer ni låta henne gå ut igen?

– Hon kommer att få vara ute i sele. Men de säger att innekatter som varit ute så här blir avskräckta och hittills har hon inte varit intresserad av att gå ut.

Eva Hult är rörd och tacksam över det stora stöd och engagemang främlingar har visat upp.

– Folk har skrivit till oss att de är ute och leta, att de hoppas att vi hittar henne. De har brytt sig enormt mycket och peppat när vi börjat tappa hoppet. Jag får tårar i ögonen när jag läser allt.