KD-politiker reagerar mot tavla på Skylten

"KD vill inte kopplas ihop med vidriga samhällsfenomen" menar kommunalrådet Denise Cassel (KD). Det är en tavla på nya utställningen "Snömos" på Skylten som har väckt hennes ilska.

Denise Cassel ifrågasätter varför KD har placerats i detta sammanhang.

Denise Cassel ifrågasätter varför KD har placerats i detta sammanhang.

Foto: Privat

Linköpings kommun2019-12-05 15:00

Tavlan föreställer en figur med en tankebubbla fylld med ord som KD, SD, klimatångest, Putin, Metoo, Kim Jong-Un, chips, nynazister och pension. 

Denise Cassel reagerar mot att KD kopplas ihop med de här orden. Hon skrev om det på sin Facebooksida och fick både stöd och mothugg – innan hon valde att göra tråden "privat", bara för vänner, sent på onsdagskvällen.

– Tonläget blev ganska otrevligt med svordomar och invektiv, säger hon. 

Debattörerna menade att "Det här är faktiskt vad fri kultur innebär", "Ta bort tavlan direkt. Den är en skam för verksamheten." "Just politiska partier måste vara beredda att bli kritiserade, det är grundvalar i demokratin". "Nej, våra skattemedel skall ej gå till påhopp på demokratiskt valda partier". Ämnet resulterade i över hundra inlägg i Facebook-tråden.

– Jag tycker att konsten måste vara fri. Men jag ifrågasätter om denna typ av politiskt påhopp ska finansieras med skattemedel. Linköping skänker 5,8  miljoner kronor om året till Skylten för drift- och lokalhyra. Det här är kommunal verksamhet, säger Denise Cassel.

Konstnären Olle Schmidt låter mest förvånad över debatten.

– Om hon menar att konst måste granskas och godkännas så är hon väl ändå ute på hal is, säger han.

– Jag gör ofta tavlor med tankebubblor och nu ville jag ta upp nyheter, ord som fastnar, sånt som man tänker på och kanske oroar sig för. Sen får åskådaren göra sina egna kopplingar. 

Karta: Skylten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!