Kristdemokraterna i Linköping är ett litet parti – de fick 4,76 procent av rösterna i valet. Senast de lämnade en motion till kommunfullmäktige handlade det om att öppna upp det gamla skyddsrummet i Trädgårdsföreningen och kanske göra om det till konsertlokal.

Nu siktar det nya kommunalrådet Sara Skyttedal betydligt högre. Hon har tillsammans med partikamraterna Liselotte Fager, Magnus Engström och Per Larsson skrivit en motion där de föreslår att Linköping ska utreda möjligheterna att öppna en Nato-flygbas i Linköping.

Motionen är ett inlägg i debatten om ett svenskt Natomedlemskap.

Artikelbild

Sara Skyttedal hänvisar till att Karlshamns kommun fick göra som de ville och numera har Ryssland som kund i sin hamn – det är en del i det ryska gasledningsprojektet.

– Regeringen har där visat att man inte kan köra över det kommunala självstyret, ens i säkerhetspolitiska frågor, säger Sara Skyttedal.

Så motionen är på riktigt, ni skojar inte?

– Det är på riktigt, men det är med anledning av fallet Karlshamn. Regeringen har där visat att de inte kan köra över det kommunala självstyret. Där tillåts ryska gasledningar trots att det påverkar hela Sverige och innebär en maktförstärkning för Putin. Kristdemokraterna i Linköping vill inte ge Ryssland en utökad maktbas utan vi ser snarare att Sveriges flyghuvudstad ska utgöra en permanent bas för Nato, säger hon.

Tack vare värdlandsavtalet med Nato skulle Linköping kunna tillåta en flygbas utan att Sverige måste vara medlem i Nato, enligt Sara Skyttedal.

Var den eventuella basen skulle ligga är däremot en öppen fråga.

– Det är det vi ska utreda, det är möjligt att den kapaciteten finns på Malmen, men det vet jag inte ännu.

Hur stor är chansen att du får med övriga partier i Linköping?

– Jag tror inte att vi kommer att vara ensamma om att tycka att det snarare är mot Nato vi ska öppna oss och inte mot Ryssland.

Kan man verkligen jämföra ett rörlager i Karlshamn med en flygbas?

– Vi är partner till Nato, vi har ett bättre samarbete med Nato än vad vissa Natoallierade har. Jag tycker absolut att man bör föra en diskussion om hur vi kan stärka Sveriges bidrag för att säkra närområdets säkerhetspolitiska situation. Linköping bör vara beredda att ta ansvar, säger Sara Skyttedal.