Vid 20-tiden den 24 september i år kom, enligt vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, två män till ett garage i Linköping. De bägge männen, 35 och 41 år gamla, var beväpnade och uppträdde hotfullt mot garagets ägare.

Enligt den stämningsansökan som nu har lämnats in till Linköpings tingsrätt, riktade 41-åringen en pistol mot mannens huvud och hals. Samtidigt ska 35-åringen ha hållit en kniv mot mannens hals.

Åklagaren anser sig kunna bevisa att de bägge kidnapparna förde bort mannen under tvång till ett annat garage i Linköping – där en tredje gärningsman, 47 år gammal, väntade. 47-åringen ska ha anklagat brottsoffret för att ha lurat honom i en affär som rörde en motorcykel.

Artikelbild

| I en väska som den åtalade 35-åringen förfogade över hittade polisen en machete.

Den redan hotfulla situationen trappades, enligt åklagaren, upp när 41-åringen misshandlade den kidnappade mannen med en teleskopsbatong. 41-åringen ska även ha riktat sin pistol mot offrets huvud. Brottsoffret fick dessutom ta emot flera knytnävsslag, enligt stämningsansökan.

Kvällen var dock inte över för brottsoffret. Enligt åklagaren förde 35-åringen och 41-åringen bort mannen i en bil och körde runt i Östergötland. Polisen har samlat in bilder från övervakningskameror som ska bevisa att färden bland annat gick till Finspång och Tallboda. Under den till synes planlösa färden ska brottsoffret ha utsatts för hot och våld.

Innan kidnapparna till sist, tidigt på morgonen den 25 september, släppte av mannen vid sitt garage gjorde de klart att han bland annat skulle tvingas betala 25 000 kronor. Enligt åklagaren skulle brottsoffret även tvingas ge bort två motorcyklar. Enligt åklagaren hotade 41-åringen att "avrätta" mannen om polis kontaktades.

Det inträffade kom ändå till polisens kännedom och den 29 september greps 41-åringen. 35-åringen och 47-åringen greps den 2 oktober. Samtliga tre, som sitter häktade i väntan på rättegång, har nu åtalats misstänkta för människorov, alternativt grovt olaga tvång. Åklagaren anser att 47-åringen i vart fall ska dömas till ansvar för anstiftan till människorov då han enligt henne förmådde 35-åringen och 41-åringen att utföra gärningen.

Artikelbild

| Polisen hittade en kniv i en väska som ska ha tillhört den åtalade 35-åringen.

Samtliga tre åtalade har i förhör nekat till brott. Utöver förhöret med brottsoffret och en rad vittnen åberopar åklagaren även teknisk bevisning. 35-åringen och 41-åringen tycks ha druckit öl när de befann sig i brottsoffrets garage. Deras dna har nämligen säkrats på ölburkar som hittades i lokalen.

Lagstiftaren ser allvarligt på människorov och fängelse på livstid finns med i straffskalan.