I Linköping ska det finnas nio avlönade kommunalråd de kommande fyra åren. Att få en sådan post innebär både makt och ett tungt ansvar samtidigt som det också ger en månadslön.

De flesta lokalpolitiker måste annars offra en stor del av sin fritid för att klara uppdraget.

Av dessa nio kommunalrådstjänster ska fem tillfalla majoriteten. Det blir då två till Moderaterna och ett vardera till Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern. Vem det blir från respektive parti avgörs av partiets medlemmar och – förstås – valresultatet.

Artikelbild

| Lars Vikinge och Muharrem Demirok på valvakan i september.

I Centern blev det lite stökigt eftersom medlemmarna innan valet röstade fram Lars Vikinge som den kandidat som skulle toppa valsedeln. Väljarna i Linköping ville dock annat, många centerväljare satte kryss framför Muharrem Demiroks namn.

Läs mer: "Om jag hade haft dessa kryssiffror för riksdagsvalet så hade jag kommit in."

Så när partiet hade medlemsmöte i förra veckan gjordes en ny omröstning och där blev resultatet att Muharrem Demirok förs fram som kommunalråd.

Lars Vikinge blir istället borgmästare och ordförande i kommunfullmäktige.

Vilket ansvarsområde som Muharrem Demirok får är fortfarande inte offentligt, men mycket tyder på att han tar tillbaka den roll han hade under de åtta alliansåren 2006–2014.

Då skötte han samhällsbyggnadsnämnden.

Övriga partier i Alliansen har ännu inte haft sina medlemsomröstningar, men det torde vara uppenbart att Niklas Borg (M), får den tyngsta positionen som kommunstyrelsens ordförande.

Sara Skyttedal (KD) och Åsa Wennergren (L) får med all sannolikhet också poster som kommunalråd.

Efter att partierna fört fram sina namn så sker en omröstning i kommunfullmäktige den 6 november där de formellt väljs till sina poster.