Linköpingsbon Christina Ståhl ville göra något bra för de tiggande EU-migranterna och fick idén till en knappkampanj. I början av december drog hon och Hjärta till hjärta i gång kampanjen där alla som skänkt minst 100 kronor till organisationens arbete i Rumänien får bära knappen med texten ”Jag ställer upp”.

– Det har gått fantastiskt bra, det här är rena drömmen för oss. Vi har fått in 185 000 kronor, så nu kan vi starta flera nya projekt, berättar Hjärta till hjärtas direktor Anders Holmefur.

Vid sidan om det stora hjälpprojektet i Pauleasca som Corren tidigare har berättat om så satsar man nu på att hjälpa fattiga romska barn i staden Cluj. Där stöder man en verksamhet där man bussar barn till skolan och hjälper dem med deras skolgång. Det är barn som annars löper stor risk att bli utan skolutbildning, eftersom deras föräldrar saknar pengar till skoluniformer och inte kan hjälpa dem att läsa läxor. I staden Gradinari lever många romer av grönsaksodling, men har svårt att försörja sig på det. Med pengar från Hjärta till hjärta har många av dem fått lagfarter på sina hus och hotas inte längre av vräkning. Många vuxna har fått hjälp att lära sig läsa och skriva, och nu ska de även få ekonomiskt stöd för att bygga enkla växthus av plast.

Kampanjen fortsätter och knapparna finns i alla kyrkor i Linköping, samt på Clas Ohlson.

– Jag har fått massor av positiva reaktioner. Det är väldigt många som vill hjälpa tiggarna i deras hemländer, och inte bara lägga en slant i muggen, säger Christina Ståhl.