Som vi tidigare rapporterat överväger tre kommunägda bolag – Stångåstaden, Tekniska verken och Visit Linköping & Co – att satsa 3,7 miljoner kronor för att stödja ett produktionsbolag som vill göra en tv-serie av Kallentofts Linköpingsdeckare. Förslaget har väckt kritik och flera oppositionspolitiker har uttryckt sitt missnöjde. Johan Rustan, vd för kommunens besöksnäringsbolag Visit Linköping & Co, försvarar planerna.

– Vi har under ett halvårs tid jobbat med en idé om att göra Linköping till en filmstad när vi fick en förfrågan från ett produktionsbolag gällande Mons Kallentoft. Vi har ingen kultur för stora filmproduktioner i vår stad.

Produktionsbolaget Unlimited stories har ställt kommunen inför ett val: antingen görs inspelningen i Linköping och då kräver bolaget stöd, eller så görs inspelningen i Trollhättan eller Stockholm.

Artikelbild

– Där har man har en filmkultur och där finns det olika filmfonder där man kan hämta pengar för att göra sin film. Då kommer man bara hit till Linköping och tar miljöbilder.

Enligt Johan Rustan finns det ett stort intresse från det lokala näringslivet för att stödja projektet. Men han vill inte säga vilka företag som kan tänka sig att gå in med stöd

– Det är ett gäng företag som är med. Med respekt för företagen vill jag vänta med att säga vilka det är.

Men varför ska kommunala bolag gå in med pengar i ett kommersiellt projekt?
Artikelbild

– Ja, det kan man fråga sig. Stångåstaden och Tekniska verken har varit med i den här processen. Men återigen, vi har satt ett värde på någonting. Det handlar om att skapa förutsättningar, säger Johan Rustan och fortsätter:

– Linköping kommer att synas i hela Europa och eventuellt även i USA. Det finns ett stort värde för staden och näringslivet. Det kommer att locka hit massa människor som i slutändan kanske flyttar hit och börjar jobba för näringslivet.

Rustan tror att tv-serien kommer att leda till så kallad fotspårsturism – i likhet med den typ av turism som uppstod i Ystad efter Wallander-filmatiseringarna.

Känns det realistiskt?

– Varför skulle det inte vara realistiskt? De som vi har jobbat med lokalt gör bedömningen att det här kan bli riktigt bra. Alternativet är att säga nej tack. Jag tror att Linköping är en oerhört attraktiv stad.