Kommun sparar på anställdas julklappar

Tuffare ekonomiska tider gör att kommunerna ser över utgifter för både julklappar och fester för de anställda. I Mjölby kommer fler än tidigare att bli utan klapp.

I år är flera kommuner mer återhållsamma när det gäller julklappar till sina anställda.

I år är flera kommuner mer återhållsamma när det gäller julklappar till sina anställda.

Foto: Julia Djerf, Mostphotos

Mjölby kommun2019-10-18 17:30

– 2 200 anställda kan inte både få gå på fest och få en julklapp. Är man bjuden på kommunens julfest så är det själva julklappen, säger Maria Åhström, ekonomichef på Mjölby kommun.

Om de kommunanställda i Mjölby ska få en present till jul eller inte är upp till varje nämnd och förvaltning att bestämma om. Ekonomichefen Maria Åhström är noga med att poängtera hur den ansvarsfrågan fördelas, men att det med tanke på kommunens svåra ekonomiska läge vore olämpligt att köpa julklappar om man är bjuden på julfesten på Kvarnparken.

– Ja, det är antingen eller. Samtidigt är det egentligen samma riktlinjer som förra året, men kanske har vi varit tydligare i år med tanke på ekonomin. Jag tar det som otroligt att man väljer att köpa julklappar om man får gå på fest. Är man inte bjuden på festen så är det helt i sin ordning att köpa julklappar.

Historiskt sett har alla enheter utom omsorgs- och socialförvaltningen samt utbildningsförvaltningen varit inbjudna till den årliga julfesten. Från början handlade det om att man blev för många och sen har uppdelningen i viss mån levt kvar. De enheter som är med delar på kostnaderna, men den enskilde medarbetaren behöver inte betala något.

– Jag skulle tro att det här är sista året vi kör i det här formatet. Det är möjligt att det kan bli en gemensam stor fest med tanke på Mjölby stads 100-årsjubileum nästa år, men det är inget som det är beslutat kring.

I Boxholms kommun planeras en gemensam fest för första gången på 30 år – ett beslut som togs innan det infördes köpstopp i kommunen. För att minska kostnaderna får festdeltagarna betala 150 kronor per person för middag på Parketten. När det gäller årets julklapp, menar personalchefen Sune Fritz att det "ser bra ut".

– Vi kommer traditionsenligt dela ut en klapp till alla, men jag vill inte att du skriver vad det är, säger han.

Tidigare år har det varit en ask med Boxholmsost, men om det blir samma i år efter ett minst sagt turbulent år för det lokala mejeriet vill Sune Fritz varken bekräfta eller dementera.

– Det finns säkert de som tänker att "Gud, vad kul med en julklapp" och vill bli överraskade.

Vad som väntar kommunanställda i Ödeshög klarnar först om ett par veckor, men ett julfirande eller en mindre gåva diskuteras.

– Absolut spelar det ekonomiska läget in, i dessa tider får man vara lite kreativ, säger personalchefen Filip Kronhed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!