Det går att driva en personlig valkampanj och få väljarna att sätta kryss på valsedeln. Om 5 procent av väljarna i valkretsen kryssar så flyttas den kandidaten uppåt.

När alla röster var färdigräknade på lördagskvällen så hade Muharrem Demirok nått 4,67 procent. De tiondels procentenheter som saknas motsvarar 84 väljare.

Under hela fredagen såg det ut som om han skulle lyckas, men då hade fler valdistrikt i västra Östergötland räknats än i östra och när Norrköpingsbornas röster räknades drog Magnus Ek från Valdemarsvik ifrån och det blir nu han som är Centerns enda riksdagsman från Östergötland.

Totalt i hela Sverige har Centern 31 mandat.

Muharrem Demirok odlar inte bitterhet, men han uttrycker en viss besvikelse över att det var så nära.

– Det tar tid att smälta det här, men jag måste ändå säga att jag är sjukt stolt över den kampanj jag gjort och att så många väljer att kryssa mig. Det som grämer mig är marginalen, jag hade hellre förlorat med 500 röster, säger han.

För Muharrem Demirok betyder detta att han blir kvar som kommunpolitiker. Det valet är fortfarande inte helt färdigräknat och även där kan politikerna få kryss av väljarna – därför är det fortfarande oklart vem som gör vad.

– Jag är tvåa på den listan så det råder ingen tvekan om att jag blir kvar i kommunpolitiken, säger han.

Etta på Centerns valsedel till Linköpings kommunfullmäktige är Lars Vikinge.

Redan i fredags visste Muharrem Demirok att personvalet skulle avgöras med liten marginal och han fick rätt.

– Det blev som jag sa; stolpe ut eller stolpe in och tyvärr blev det stolpe ut för mig, säger han.

Samtidigt gratulerar han Magnus Ek från Valdemarsvik.

– Nu har vi en riksdagsledamot för Östergötland och han kommer att göra ett kanonjobb så jag är inte orolig för riksdagsgruppen.

För Muharrem Demirok finns också fortfarande en liten möjlighet att få vara med och styra Sverige. Han kommer att vara förste ersättare för Magnus Ek om denne skulle lämna sin plats i riksdagen eller vara frånvarande en längre period.