Branden i Spångsholm under påskveckan drabbade flera företag. Ett av dem är Artex, som tillverkar klädslar till bland annat tåg- och fordonsindustrin. Artex lokaler totalförstördes i branden, och sedan dess har företaget hyrt tillfälliga lokaler i Mjölby stadshotell. Men nu har Artex hittat ny lokal i Mjölby. Fastigheten, som ligger i Norrgården, kostar 12 miljoner kronor – en summa Artex själva inte har råd att betala efter branden. Därför planerar nu kommunen att bli delägare i lokalen och betalar nära sex miljoner kronor, som P4 Östergötland var först att berätta om.

Det är FAMI – kommunens fastighetsaktiebolag – som går in och blir delägare på 49 procent.

– Vi har tittat på den här fastigheten förut och funderat på om den skulle passa FAMI. Därför nappade vi när vi fick frågan om att deläga fastigheten, säger Dag Segrell, kommundirektör.

Artikelbild

| Bilden är tagen från när hela personalen på Artex "brainstormade" om läget efter branden.

Finns det möjlighet för andra drabbade företag att få liknande hjälp?

– Ja, om förutsättningarna är de bästa. Men det är inget vi marknadsför direkt. Nu dök den här möjligheten upp och vi kunde snabbt agera.

Vad är avgörande när kommunen går in och hjälper till på det här sättet?

– Vi får inte gynna något enskilt företag. Men vi har ju ett fastighetsbolag och vi har hyresgäster. Det här är en affär som ska gå runt, och den ska varken drabba FAMI eller några skattebetalare. Hyresintäkterna ska täcka alla kostnader. Tanken är att det ska vara en sund affär.

Artikelbild

Artex delägare Björn Samenius är tacksam för att kommunen går in som delägare.

– För oss var det fullständigt avgörande. Vi hade inte klurat ut det här annars, säger han i en intervju med P4 Östergötland.

I och med affären räddas cirka 40 arbetstillfällen.

– Det är klart att det påverkar också. Det är viktigt att kommunen stöttar så gott det går, säger Dag Segrell.

Kommunstyrelsen har gett affären grönt ljus, men det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige 11 juni. Längre fram kommer Artex ges möjlighet att köpa loss fastigheten.

– På det här sättet har FAMI jobbat sedan det startades, säger Dag Segrell.