Kommunen lånar nästan en miljard kronor

990,5 miljoner kronor. Så mycket ska Linköpings kommun låna för att finansiera bygget av den nya simhallen.

Den nya simhallen beräknas stå klar under sensommaren 2022.

Den nya simhallen beräknas stå klar under sensommaren 2022.

Foto: Illustration: 3XN

Linköpings kommun2019-09-18 06:00

Sensommaren 2022, efter en lång och tidvis infekterad politisk debatt, förväntas Linköpings nya simhall stå färdig. Men den är inte gratis. 

På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att anta en reviderad investeringsplan som innebär att kommunen ska låna 990,5 miljoner kronor för att finansiera bygget. För den kortsiktiga finansieringen utökas kommunstyrelsens låneram med 134 miljoner kronor för 2019, 252 miljoner kronor för 2020, 297 miljoner kronor för 2021 samt 307,5 miljoner kronor för 2022. 

Någon debatt att tala om blev det aldrig i kommunstyrelsen – kanske för att frågan är så i grunden genomtröskad vid det här laget. Och det under olika politiska majoriteter. Ingen bad om ordet för att opponera sig mot förslaget som nu ska underställas kommunfullmäktige.  

 – Det är billigare för oss att låna än att använda de pengar som vi har, sade kommunens ekonomidirektör, Peder Brandt. 

Att det är kommunen och inte det kommunägda Lejonfastigheter som tar upp lånen har ekonomiska orsaker. Upplåningskostnaderna och möjligheten till avskrivningar anses vara fördelaktigare om det är kommunen och inte ett bolag som lånar pengarna. 

Vad ska då pengarna användas till? Den största posten är själva byggentreprenaden med en förväntad kostnad på 819,9 miljoner kronor. Själva projekteringen landar på 42 miljoner kronor. Lika mycket pengar går åt till parkeringslösningar. Detaljprojekteringen kostar 17 miljoner kronor och byggherrekostnaden uppgår till 14,6 miljoner kronor. Till detta kommer 5 miljoner kronor som läggs på konstnärliga utsmyckningar. Utöver detta tillkommer 50 miljoner kronor som reserveras för oförutsedda åtgärder under byggtiden. 

Lejonfastigheters projektchef, Christian Dahlén, berättade att arbetet med grunden nu kommer att inledas på allvar. 

– Provpålningen gick väldigt smärtfritt, sade Dahlén, som berättade för kommunstyrelsens ledamöter att det nu kommer att ske pålningsarbeten fram till och med jul. 

– Det kommer att märkas att det händer saker i området Innan semestern nästa år ska de första väggarna vara uppe, tillade Dahlén. 

Uppdraget att bygga simhallen har gått till Göteborgsföretaget Serneke Bygg AB. Företagets bud på att uppföra simhallen låg på närmare 820 miljoner kronor och var 125 miljoner kronor lägre än anbudet från ED Bygg.

Det är slutligen kommunfullmäktige som måste godkänna den utökade låneramen. 

Linköpings kommun ska låna närmare 1 miljard kronor för att finansiera bygget av den nya simhallen på Folkungavallen. Det har kommunstyrelsen beslutat.
Linköpings kommun ska låna närmare 1 miljard kronor för att finansiera bygget av den nya simhallen på Folkungavallen. Det har kommunstyrelsen beslutat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!