Efter en dramatisk vecka – med sprängdådet den 7 juni och det misstänkta föremålet vid polishuset den 12 juni – bjöd på fredagen kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), in till presskonferens i stadshuset.

– Det har varit en turbulent vecka. Vi har råkat ut för händelser som tack och lov är ovanliga. Många undrar vad det är som händer, säger Niklas Borg.

Kommundirektör Paul Håkansson berättar att kommunens krisledningsorganisation har satts på prov under de dagar som gått sedan sprängdådet. Faktum är dock att onsdagens händelse vid polishuset – när hela Garnisonen spärrades av – blev en större prövning för den kommunala organisationen än det stora sprängdådet.

– Ett tag såg det ut som om vi skulle tvingas evakuera 40 personer från ett äldreboende på Garnisonen. Det hade krävt en enorm insats.

På fredagen beslutade kommunledningen att lämna in en ansökan till polisen om att få anlita privata ordningsvakter som ska verka i stadskärnan. Tanken är att ordningsvakter, som ska arbeta i par, ska skapa ordning i city under dag- och kvällstid.

Förutom att arbeta med ordningshållning ska ordningsvakterna även arbeta trygghetsskapande genom att till exempel söka kontakt med ungdomar och finnas tillgängliga för allmänheten.

Fem miljoner kronor har avsatts i budgeten, även om det ännu inte är klart exakt hur mycket insatsen kommer att kosta. Niklas Borg säger att kommunen har låtit sig inspireras av en liknande satsning i Uppsala. Ordningsvakterna kommer bland annat att upprätthålla ordningen vid stråket mellan Ågatan och Trädgårdstorget, med ett visst fokus på busshållplatser som av många upplevs som otrygga.

Artikelbild

| Niklas Borg (M) presenterade på fredagen kommunens planer på att sätta in ordningsvakter i stadskärnan.

Niklas Borg medger att kommunen nu kommer att betala för tjänster som vanligen utförs av poliser.

– Vi behöver fler synliga poliser i Linköping. Men i väntan på att fler poliser ska utbildas gör vi den här satsningen. Vi kan inte vänta på fler poliser, säger Niklas Borg.

Ur polisens perspektiv innebär kommunens satsning på ordningsvakter i centrum att resurser kan frigöras till andra områden i Linköping.

Kommunen ska nu upphandla ordningsvaktstjänster av etablerade säkerhetsföretag. Förhoppningen är att ordningsvakterna ska finnas på plats i stadskärnan i samband med skolstarten i augusti.

– Det här är en varaktig satsning, säger Niklas Borg.