Calle är en tio år gammal tysk jaktterrier. I lördags sprang han ifrån husse som med GPS och pejlutrustning kunde spåra sin hund till ett stort grävlingsgryt i Kolbyttemon söder om Linköping.

– Med hjälp av GPSen kunde jag se var han försvann under jorden, och sen kunde jag med hjälp av pejlen konstatera att han verkligen var där, berättar Calles husse Per-Åke Peterson.

Han och några jaktkamrater började gräva efter hunden, men fick ge upp på grund av rasrisken. Räddningstjänsten ställde upp och kom till platsen för att försöka få fram hunden. Efter att ha försökt få fram hunden på lördagseftermiddagen utan minsta livstecken tvingades även de ge upp.

Artikelbild

| Livräddare. Räddningstjänsten ryckte ut två gånger innan man med en bit korv kunde locka fram hunden Calle.

Låg helt stilla

Men Per-Åke gav inte upp hoppet. Han pratade med uppfödaren som inte tyckte att man skulle räkna ut hunden Calle. Han hade varit med om en hund som var borta i 11 dygn innan den kunde räddas. Att hunden var tyst och stilla menade han var helt normalt.

– När hunden hör husse är den stilla och väntar på att jag ska ta hand om bytet som den letat upp.

På söndagen fick Per-Åke sina förhoppningar bekräftade. Med hjälp av pejlutrustningen kunde han se att Calle hade flyttat på sig. Under söndagen och måndagen låg Calle helt stilla, och på måndagseftermiddagen hade man ringat in ett litet sökområde i det stora grävlingsgrytet. Räddningstjänsten tillkallades igen.

– Om det var för att vi grävde och hunden blev orolig eller om grävlingen kanske flyttade på sig och gav hunden fri lejd vet vi inte säkert. Men vi kunde höra hunden skälla och yla från en av grytgångarna, säger Johan Kindvall på räddningstjänsten.

Så gott som uträknad

Med hjälp av ett koppel och en lunchkorv kunde Calle lockas fram ur grytet.

– Det var väldigt roligt! Han var så gott som uträknad. Han har varit borta i 53 timmar om jag räknar rätt. Och inte ett ljud har vi hört ifrån honom på hela tiden, säger en märkbart glad och lättad husse.

Calle var hungrig, törstig och lite skitig efter dagarna i grävlingsgrytet. Men i övrigt är han precis som vanligt.

– Räddningstjänsten har varit fantastisk! Att man kunde få hjälp så här hade jag ingen aning om. Men det är helt otroligt.