Lotta Fäldt Magnusson vill ha rättvisa. Hennes arbetsförmåga är nedsatt med 10 procent och hon lever inte alls samma liv som förut. Det är svartmögel i Stångåstadens lägenhet där hon bodde i tre år som har gjort henne sjuk. Redan under första året i bostaden började hon må dåligt, kunde inte andas och hade starka allergiska reaktioner. Hon blev sjukskriven och förlorade till slut jobbet på grund av långvarig sjukskrivning. Först efter en massa olika turer och anmälningar under tre års period tog Stångåstaden sig an att ordentligt åtgärda något som var problematiskt på grund av myrinvasion varje sommar. Men ganska snabbt blev det klart att under golvet fanns svartmögel.

– Då fattade jag varför både jag och mina hundar mådde så dåligt och varför jag bara svimmade plötsligt i hallen, säger Lotta Fäldt Magnusson.

"Jag har ingen känsel i näsan"

Artikelbild

| Om en person som har använt parfym kommer i Lotta Fäldt Magnussons närhet i till exempel en mataffär måste hon sluta handla och gå därifrån.

Hon flyttade från lägenheten medan renoveringsarbetet pågick. Men inte till någon ersättningsbostad som Stångåstaden stod för. Bostadsbolaget ansåg att det var hennes hemförsäkringsbolags sak att anordna en annan bostad.

– Mitt hemförsäkringsbolag hjälpte mig och jag flyttade till ett evakueringsboende, annars hade jag inte klarat av att fortsätta leva så. Stångåstaden hjälpte mig inte med någonting, säger hon.

Lotta Fäldt Magnusson har flera läkarutlåtanden från Allergicentrum där det står om hennes försämrade hälsa och sjukdomssymptom.

– Stämbanden är skadad för alltid och rösten sviker mig. Jag har ingen känsel i näsan. Tidigare har jag aldrig blivit allergisk mot någoting men nu tål jag inget. Om en person som har använt parfym kommer i min närhet i till exempel en mataffär måste jag sluta handla och gå därifrån. För att inte tala om hur jobbigt det kan vara att tvätta i en gemensam tvättstuga där många använder sköljmedel, säger Lotta Fäldt Magnusson.

Artikelbild

| Sjukt. Stångåstaden ozonbehandlade inte bostaden, enligt Lotta Fäldt Magnusson. Det betyder nästa hyresgäst också kommer att bli sjuk.

Hon har flyttat till en ny lägenhet hos en annan hyresvärd och har också fått ett nytt jobb. Hälsoproblemen består dock och därför känner Lotta Fäldt Magnusson ett inre missnöje och ilska.

– Jag måste ta medicin resten av livet. Det var inte mitt fel att jag blev sjuk. Jag betalade hyra för en lägenhet som gjorde mig sjuk och som jag sedan inte ens bodde i. Kan ett bostadsbolag som tillhör kommunen verkligen göra så mot oss vanliga människor? undrar hon.

Artikelbild

"Hennes krav är orimliga"

Ulf Gustafsson, Stångåstadens fastighetschef, har läst Lotta Fäldt Magnussons krav på skadestånd och vill helst inte fördjupa sig i det enskilda ärendet. Men några pengar får hon inte.

– Det är mycket beklagligt att det blev så men hennes krav är helt orimliga. Vi har gjort allting enligt våra regler och hon har fått ersättning för den ytan hon inte kunde använda under renoveringsarbetet, säger han.

Den ersättningen motsvarade en månadshyra som Lotta Fäldt Magnusson slapp betala när hon sa upp lägenheten. Nu vänder sig Lotta Fäldt Magnusson till hyresnämnden och begär 526 795 kronor från Stångåstaden.

– För hyra, för läkarbesök, för medicin, för minskad arbetskapacitet, för försämrad hälsa och för förlorad inkomst. Hyresgäst före mig klagade också på att han blev sjuk och eftersom Stångåstaden inte ozonbehandlade bostaden kommer även nästa hyresgäst att bli sjuk. Nu hyr socialen den lägenheten av Stångåstaden och där bor en man, säger hon.