Världens mammor heter organisationen för kvinnor och barn som tagit över länet. Sedan starten i Motala har organisationen växt och finns nu i Norrköping, Linköping, Motala och Vadstena. Totalt är det 400 mammor och cirka 1 000 barn som är med i Östergötland.

– Kultur är ett fantastiskt sätt att mötas, säger Sira Jokinen Lisse, som har grundat organisationen.

Fokuset för föreningen är konst och kulturutflykter, men det viktigaste är att man kommer ut och träffar människor. Under höstlovet har Världens mammor anordnat utflykter till bland annat Valla, Linköpings universitet och stadshuset. En som är med i organisationen är Mahal Nouh, som kom till Sverige från Syrien för sju månader sedan.

Artikelbild

| Att följa Zaga Lisses rörelser är inte helt enkelt, men desto roligare.

– Vi har roligt tillsammans. Jag har lärt mig mycket om Sverige under våra utflykter, säger hon.

Höstlovsveckan avslutades med en helg full av konst, dans och mat. Under lördagen anordnades workshops där runt 100 mammor och barn medverkade, och under söndagen var det dags för fest. Lördagens konstverk täcker väggarna, barnen får ansiktsmålningar, mat från världens alla hörn ställs fram, och så dansas det som aldrig förr.

– Vi kvinnor behöver luft. När man är hemma så kommer stressen, säger Fartoh Isse.

Barnen står i fokus när det är dags för dansframträdanden, och de blir ledda av Zaga Lisse, som tidigare har jobbat med shower för barn och vuxna.

Artikelbild

| Mahal Nouh kom till Sverige från Syrien för sju månader sedan, tillsammans med barnen Löran och Rena.

– Integration är jätteviktigt, och det är kul att engagera barn, säger Zaga Lisse.